Актьорът Джим Кери навърши 61 години

1950
Актьорът Джим Кери навърши 61 години
Снимка: Getty Images

Актьорът Джим Кери навърши 61 години. Познат е с енергичните си комедийни изпълнения и е считан за една от най-големите звезди на Холивуд.

Кери придобива популярност през 1990 г. с периодичната си роля в комедийното предаване „In Living Color“. Първите му по-големи филмови роли са в Ейс Вентура: Зоодетектив (1994), От глупав по-глупав (1994), Маската (1994) и Ейс Вентура: Повикът на дивото (1995), „Батман завинаги“ (1995) и „Лъжльото“ (1997). След това участва в „Шоуто на Труман“ (1998) и „Човек на луната“ (1999), като и двете роли му носят Златен глобус за Най-добър актьор.

Русия постави в черния списък Джим Кери

Русия забрани влизането на своя територия на общо 100 канадски граждани. В черния списък са актьорът Джим Кери, както и внукът на украи...

Роден е на 17 януари 1962 г. в Нюмаркет, Канада, близо до Торонто. Комик от ранна възраст, Кери праща своята автобиография на Шоуто на Карол Бърнет, когато е едва на 10 години. В гимназията учителите му дават няколко минути в края на часовете, за да представя смешки пред своите съученици.

Семейството му започва да изпитва трудности и се местят в торонтското предградие Скарбъроу, където работят като охранители и разсилни във фабриката Тайтън Уилс. Кери започва да работи на 8-часова смяна всеки ден след училище. Цялото семейство се завръща след известно време в Торонто.

Кери напуска гимназията и започва работа в комедийни клубове, развивайки своя актьорски талант, което включвало превъплъщения в знаменитости като Майкъл Ландън и Джеймс Стюарт. През 1979 г. отива в Лос Анджелис, където работи в Comedy Store. Там е забелязан от комика Родни Дейнджърфийлд. Той толкова харесва играта на Кери, че го назначава на работа при себе си, за да открива турнетата на Дейнджърфийлд.

Кери работи от време на време в телевизията и получава малки филмови роли, които в крайна сметка водят до сприятеляването му с Деймън Уейънс. Оказва се, че братът на Уейънс – Кийнън Айвъри Уейънс – подготвял комедийно шоу за Fox. Шоуто се наричало In Living Color, а Кери получава работа в него. Единственият бял в шоуто, необичайният характер на Кери привлича вниманието на американците. В пресата е наричан „бялото момче от In Living Color“.

Актьорът Джим Кери се оттегля?

Комикът Джим Кери обяви, че е на път да се оттегли от актьорството след 45 години в Холивуд. Той сподели плановете си с журналисти от A...

Успехът на Кери в In Living Color му спечелва главната роля в комедията „Ейс Вентура: Зоодетектив“ (1994), чиято премиера е едва няколко месеца преди края на шоуто In Living Color. Филмът не се приема добре от критиците, но изненадващо става хит. През следващата година Кери играе в „Маската“ и „От глупав по-глупав“, като от втория филм печели $7 милиона. След тези два филма Кери вече има създаден образ на филмова звезда. През следващата година играе ролята на Гатанката в „Батман завинаги“, а после отново е в ролята на Ейс Вентура в „Ейс Вентура: Повикът на дивото“. Тези два филма му носят още два чека за няколко милиона долара. Предизвиква фурор когато се разкрива, че за следващия си филм („Кабелджията“) е получил $20 млн. – рекордна сума за комик. Вниманието, което се обръща на заплатата му, както и отрицателните отзиви и мрачния характер на героя в сравнение с предишните изпълнения на Кери, водят до провала на филма. Кери се завръща към познатия стил с „Лъжльото“ (1997).

Въпреки постоянните успехи в комедията, Джим Кери поема предизвикателството и участва в „Шоуто на Труман“ (1998). Ролята му в този филм му донася Златен глобус за Най-добра мъжка роля в драматичен филм. Мнозина предричат дори Оскар, но не познават.

През 1999 Кери се преборва за ролята на комика Анди Кауфман в „Човек на луната“ (1999). Много актьори се борят за тази роля, включително Едуард Нортън, но Милош Форман се спира на Кери, който е роден точно 13 години след Анди Кауфман. За своята роля Кери отново печели Златен глобус, но не и Оскар.

Джим Кери продължава да участва в успешни комедии, както и в драми. Критиката посреща добре играта му в Блясъкът на чистия ум (2004), но отново не получава очаквания Оскар.

Холивудски звезди, израснали в бедност

Немалка част от настоящите холивудски звезди, които имат всичко, което биха си пожелали, са били много бедни в детството или юношествот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино