Гледаме безплатно първия български филм за замърсяването на Черно море

5346
Гледаме безплатно първия български филм за замърсяването на Черно море
Снимка: ПР

На 25 ноември, точно в 20:15 часа, първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда, "Море на вятъра/WIND2WIN" ще претърпи своята онлайн премиера и ще може да бъде гледан напълно свободно от всички фенове на екологията и сърф приключенията ТУК!

Свободното онлайн разпространение на филма е специален подарък за зрителите от екипа на филма по случай навършване 2 години от осъществяването на едно от най-атрактивните сърф предизвикателства у нас - WIND2WIN Challenge - с участието на Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище Акаша.

През 2018 г. двамата сърфисти осъществиха уникалното по рода си прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море.

Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от Beardfrost Productions и продуцент Атанас Куцев от Remove Remove Productions, проследява тридневното приключение на двамата смели уиндсърфисти, прекарали 3 дни по протежението на родното Черноморие, като едновременно акцентира върху опасните ефекти, които има пластмасовия отпечатък в природата и дава ценни съвети за минимизиране употребата на еднократна пластмаса, които могат да бъдат приложени от всички нас в ежедневието ни.


Освен двамата главни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, както и делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и невероятно красиви природни кадри.

"Едно от най-удовлетворяващите неща след края на прожекциите на филма бяха реакциите на хората и коментарите им. Спомняме си, че всеки път след като зрителите излизаха от залите или летните кина, сякаш бяха леко разтревожени, че държат в ръка празна пластмасова бутилка от вода. Деца се снимаха с нас и заявяваха гордо пред родителите си, че никога повече няма да си вземат сламка. Някои разсъждаваха и по темата за какво могат да послужат отпадъците все пак. Радва ни фактът, че посадихме зрънце в съзнанието на хората за това, че Черно море е ценност", споделя Илияна Стоилова.

"Хората сякаш вече са по-информирани и с позиция по темата от всякога. Преди около седмица например 19 377 човека заявиха в петиция, че искат ограничаване на еднократните пластмаси в България, което говори за това, че груповите усилия, които всички ние - инициативи, НПО организации, известни личности полагаме в тази посока, имат отзвук сред обществото. За съжаление в резултат на Световната пандемия обаче се наблюдават и повишени нива на пластмасови отпадъци през 2020 година", допълва Йоан Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино