Гигантски сблъсък е "родил" Луната

99357
Гигантски сблъсък е "родил" Луната
Снимка: Getty Images / Guliver

Проби, донесени от мисиите "Аполо", съдържат доказателства, че Луната е образувана от удар на планета колкото Марс в Земята преди 4,5 милиарда години, пише в доклад, публикуван в сп. "Сайънс".

Германски учени откриха с нов метод на изследване малки химически разлики между земни и лунни скали. Те предупредиха обаче, че са необходими допълнителни анализи, които да потвърдят тези отдавна търсени доказателства, че материал от друг обект освен Земята е допринесъл за образуването на Луната.

НАСА започва тестовете на своята "летяща чиния"

Летателното средство с формата на чиния, което може да помогне на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) да доставя тежки товари...

До момента се смяташе, че Луната се е оформила от облак отломки в космоса, образуван след като планета с големината на Марс, наречена Тея се сблъскала с младата Земя. Химическият състав на планетите в Слънчевата система леко се различава и затова специалистите предполагаха, че лунните мостри може да съдържат характерни химически отпечатъци от обекта, блъснал се в Земята. Досега обаче те им убягваха.

Екипът от университета в Кьолн разработва метод, който осигурява идеално отделяне на кислородните изотопи от следите от други газове. Разликите са много малки, но съществуват. Те показват, че съставът на Луната е около 50 процента от друг космически обект и 50 процента от Земята.

Екипът е анализирал проби, доставени от мисиите "Аполо 11", "Аполо 12", Аполо 16" от 1969 г. и 1972 г.

Това е първият екип, който открива разлики в кислородните изотопи. Други учени работят с титан, силиций, хром, тунгстен, но досега не бяха открити значими разлики между лунните и земни мостри.

Астрономи откриха мегапланета, нарекоха я "Годзила"

Астрономи откриха мегапланета, която е 17 пъти по-тежка от Земята и която кръстиха "Годзила". Скалистата планета, която може да промен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос