Изобщо не е кръгла. Каква форма има Земята? (ВИДЕО)

42198
Изобщо не е кръгла. Каква форма има Земята? (ВИДЕО)
Снимка: ColiN00B / Pixabay

Земята има форма на сфера с диаметър 12 742 км – но само на пръв поглед. Всяко небесно тяло с достатъчни размери с времето става сферично под действието на собствената си гравитация.

Такава форма придобиват и каменисти обекти, които по много груби оценки имат най-малко 600 км в диаметър и маса от най-малко 0,01% от масата на нашата планета. Но оттук нататък започват детайлите и тънкостите.

Какво влияе на формата на небесното тяло

Формата на планетата Земя се определя от няколко фактора. Първо, въртенето на Земното кълбо създава центробежна сила, а на екватора тя е по-висока, отколкото при полюсите. Поради тази разлика планетата е леко сплескана и диаметърът ѝ, преминаващ през екватора, става с 43 км по-голям. Ако беше изцяло покрита от безкраен океан, тогава щеше да образува леко удължен елипсоид и тази фигура отговаря по-точно на действителната форма на Земята. Но това е само първо.

Масата не е съвсем равномерно разпределена по повърхността на нашата планета. По правило континенталните литосферни плочи са по-дебели от океанските. Високи планини и дълбоки долини, мощни рудни находища - всичко това създава слаби аномалии, области, в които гравитационното поле е малко по-силно или по-слабо от обичайното.

Земята, изглежда, се е формирала по-различно, отколкото си мислим

Криптон от мантията на Земята, събран в геоложки горещи точки в Исландия и на Галапагоските острови, е дал на изследователите от Калифо...

Гравитационните аномалии се откриват по тяхното влияние върху височината на спътниците, работещи в околоземна орбита. Например две идентични сонди от мисията GRACE са обикаляли около планетата около 15 години, минавайки над всеки участък от повърхността веднъж месечно и проследявайки разстоянието една до друга с изключителна точност. Прелитането над всяка гравитационна аномалия предизвиквало малки промени в тяхното положение и събраните от това данни позволили да се състави най-подробната карта на гравитационното поле на Земята и да се уточни нейната форма.

Каква все пак е формата на Земята?

Истинската форма на Земята е геоид: за разлика от елипсоида височината му във всеки участък се определя от точния баланс между центробежната сила и локалната гравитация.

На фона на размера на цялата планета Земя дори най-големите детайли от нейната повърхност ще изглеждат съвсем мънички. Например за Бездната Чалънджър (10,9 км под морското равнище) отклонението от средния радиус на Земята е само 0,17%, а за Еверест (8,8 км) - 0,14%. Още по-незабележими ще бъдат аномалиите в реалната форма на Земята - геоид: повърхността му се отклонява от елипсата в диапазона от -85 до 106 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com