Слънцето отприщи мощно изригване от клас X2, на Земята продължава няколкодневна магнитна буря

42409
Слънцето отприщи мощно изригване от клас X2, на Земята продължава няколкодневна магнитна буря
Снимка: NASA Goddard

Слънцето изригна мощно в петък (17 февруари), докато Земята преживяваше геомагнитна буря от изригвания по-рано през седмицата.

Мощното слънчево изригване, регистрирано като мощна слънчева буря X2.2, било фиксирано в 19:38 GMT (21:38 часа българско време) и достигнало пик 48 минути по-късно. От началото до края интензивната слънчева буря продължила един час и 12 минути и създала временно радиозатъмнение на осветената от Слънцето страна на Земята според Групата за прогнозиране на космическото време на САЩ, управлявана от NOAA. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА е заснела видео с новото изригване.

Слънчевото изригване X2.2 последва поредица от силни изригвания и изхвърляне на коронална маса от Слънцето през последните дни, включително силно изригване X1.1 на 11 февруари, съобщава Space.com. Тези слънчеви бури накарали експертите по космическо време да издадат предупреждение за геомагнитна буря за северни ширини от 16 до 18 февруари, което може да направи полярните сияния видими чак на юг до Айдахо и Ню Йорк, както и да засегне комуникационните и други системи според предупреждението.

Новото изригване е изхвърлило и коронална маса – масивно изригване на слънчева плазма, което може да пътува с 1 милион мили в час към Земята според Spaceweather.com, който проследява космическото време. То трябва да достигне Земята на 20 февруари и може също така да засили полярните сияния, съобщава сайтът. Слънчевото изригване в петък е фиксирано от ново слънчево петно, наречено Активен регион 3229.

„Радиацията от изригването йонизира горната част на земната атмосфера, причинявайки дълбоко късовълново радиозатъмнение над Америка – пише Spaceweather.com. – Моряците, пилотите и радиолюбителите може да са забелязали загуба на сигнал и други необичайни ефекти на разпространение при честоти под 30 MHz за повече от час след изригването.“

Слънчевите изригвания са мощни изхвърляния на заредени частици от нашата звезда и могат да възникнат с различна сила. Изригванията от клас X като събитието от петък са най-мощният тип изригвания, докато изригванията от клас A, B и C са сред най-слабите. Умерените изригвания от клас M са точно под събитията от клас X и може да усилят северното сияние.

„Изригванията и слънчевите изригвания могат да повлияят на радиокомуникациите, електрическите мрежи, навигационните сигнали и да представляват риск за космическите кораби и астронавтите“, пише НАСА в актуализация от 17 февруари.

НАСА и други агенции редовно наблюдават слънчевите изригвания на Слънцето с космически кораби като Solar Dynamics Observatory и SOHO (съкращение от Solar and Heliospheric Observatory), което е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

Слънцето в момента е в активна фаза от своя 11-годишен слънчев цикъл. Настоящият цикъл е известен като Слънчев цикъл 25. С приближаването към неговия пик се очаква слънчевите изригвания и съответно геомагнитните бури на Земята да зачестят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос