X
 
 

Вижте как се казва най-отдалеченият свят, изследван от човечеството

3021 0
Вижте как се казва най-отдалеченият свят, изследван от човечеството
Снимка: Thinkstock
На 1 януари тази година сондата на НАСА „New Horizon” достигна отдалечен, малък обект в Пояса на Кайпер, известен като 2014 MU69. Това е най-отдалеченият свят, изследван някога. Сега той вече има ново име: Арокот. Думата е от езика на индианското племе Поухатан и означава „небе“, предаде БГНЕС.

Името бе представено на Международния астрономически съюз (IAU) и Центъра за малките планети от екипа на „New Horizon“ със съгласието на старейшините и представителите на племето Поухатан. То беше обявено официално на церемония в централата на НАСА във Вашингтон.

Американските астронавти си поправиха кухнята на МКС

Астронавти поправиха кухнята в американския сегмент на Международната космическа станция, където пред не работеше нагревателят на вода,...

"Ние приемаме с благодарност любезния подарък от хората на племето Поухатан ", каза в изявление Лори Глаз, директор на Отдела за планетарни науки на НАСА. "Даването на името „Арокот“ подчертава силата и издръжливостта на коренния индиански народ. Наследството им продължава да бъде пътеводна светлина за всички, които търсят смисъл и разбиране на произхода на Вселената и небесната връзка на човечеството.", допълни ученият.

Арокот е обект с дължина 36 километра, съставен от две тела, които са се слели в особена форма. Той обикаля около Слънцето на всеки 298 години и когато “New Horizon” прелетя край него, той беше на 6,49 милиарда километра от нашата звезда. Това е първият поглед отблизо на небесен обект от този тип и най-отдалеченият свят, изследван някога от човечеството.

Прякорът на обекта беше „Ултима Туле“, което означава „отвъд познатия свят“ и наречен на легендарния регион или вероятно остров, смятан за най-северното място, изобразено на древните гръцки и римски карти.

Арокот е открит от член на екипа на „New Horizon“ през 2014 г. Според конвенциите за именуване, екипът, който го е открил, получава привилегията да избере името на обекта. Екипът реши да свърже този свят с езика на местните хора, обитаващи района, в който се намира откривателската лаборатория. В случая това е Мериленд, базата на космическия телескоп Хъбъл и на „Нови хоризонти“.

БАН с юбилей - 50 години космически изследвания

Непоказвани фотографии, снимани от кораба на първия български космонавт Георги Иванов "Союз 33" ще покаже Институтът за космически изсл...

Actualno.com

Етикети: