Арестуваният за тероризъм Мохамед Абдулкадер свързван с дивизия "Султан Мурад" - кои са те? (СНИМКИ и ВИДЕО)

12578
Арестуваният за тероризъм Мохамед Абдулкадер свързван с дивизия "Султан Мурад" - кои са те? (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Спецпрокуратура

В сутрешният блок на bTV арабистът Владимир Чуков коментира една от снимките на Мохамед Абдулкадер, заради които прокуратурата му обърна внимание и съответно повдигна обвинение за участие в терористична дейност извън България.

Според него, на една от снимките има червено знаме и това показва групировката, към която членува баща му – "Султан Мурад". Очевидно баща му е сирийски туркмен, заключи Чуков. Предполагам, че бащата е бил на служба в "Ислямска държава".

Но след 2016 година, когато турците проведоха операцията "Щита на Ефрат", тези хора си хвърлиха униформите и станаха Сирийска свободна армия т.е. групата "Султан Мурад". Знамето е неосманистко, там има надпис от Шахадата, твърди Чуков. "Султан Мурад" са джихадисти, подкрепени от Турция.

Техните врагове най-вече са кюрдите. "Каквото ти каже бащата, това правиш – в исляма бащата е попечител до пълнолетието, така че каквото той каже, това става. Това, което ми прави впечатление, е, че бащата не се е появявал в България – интересно защо", продължи с разсъжденията Чуков.

Подобно мнение изрази и друг специалист по темата за Сирия Дахер Ламот, като използва за целта социалната мрежа фейсбук.

"Странното е, че нито един сириец, до когото се допитах, не го познава. Разгледах снимките и единственият флаг, който се вижда, е червен, характерен за групировката "Султан Мурад", подкрепя думите на Чуков той.

"Нека ви поясня, "Султан Мурад" е най-голямата група от протурските "сирийски" групировки, която години наред се описва като "умерена". Мисля, че трябва някой сега да дава обяснения. И нещо друго. Тази групировка е известна с жестокостите си спрямо кюрдите и кюрдските сили. Имайки предвид от какъв произход е настоящия американски посланик (бел. ред. - в България, Херо Мустафа), би трябвало да си отваря ушите", посочва още той.

Групировката има собствен канал в Youtube, но на видеокадрите не личи да е особено умерена.

Джихадист ли е всъщност арестуваният 21-годишен мъж от Бургас?

Защо го задържаха на 11-тия ден, а не веднага след като се е върнал от Турция? Това попита треньорът по борба на обвинения в тероризъм ...

Набива се на очи и жестът на момчето, вдигнал показалец към небето. Според британските разузнавателни служби, това е отличителният знак на ислямисти и джихадисти.

В участието си по bTV Чуков заяви оше, че групировката "Султан Мурад" изнася джихадисти към Либия. Това твърдение намира потвърждение и в чужди медии, както и от снимки в социалната мрежа Twitter.

Има и доста неприятни видеа, които показват отношението на групировката към пленените им противници.

Прокуратурата не смята, че засега има опасност от терористичен акт на ИД в България

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападен...

Както и информации за нападения и убийства на цивилни, включително и жени.

Такъв беше случаят с 16-годишно момиче от кюрдски произход в Африн.

Арест за тероризъм е извършен в Бургас

Българин от сирийски произход, както и още 15 човека, са арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас, съобщава БНТ. Операцията в ...

Припомняме, че на 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца, под ръководството на Специализираната прокуратура, бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Мохамед Абдулкадер бе задържан около 6,30 часа в дома си в бл. 600 в бургаския ж. к. "Меден рудник". Той се прибрал от Сирия преди дни. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 108 а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com