Джихадист ли е всъщност арестуваният 21-годишен мъж от Бургас?

20894
Джихадист ли е всъщност арестуваният 21-годишен мъж от Бургас?
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо го задържаха на 11-тия ден, а не веднага след като се е върнал от Турция? Това попита треньорът по борба на обвинения в тероризъм Мохамед Абдулкадер – Николай Дачев.

Дачев е категоричен, че познава Мохамед, години наред при това и че е абсурдно да се говори, че той е терорист или че е вербувал свои връстници в Бургас. Толкова приятели има, как никой не е забелязал, усъмни се Дачев. А лелята на 21-годишния мъж през сълзи каза пред bTV, че Мохамед ходел в Турция, за да учи турски език и нищо друго.

Прокуратурата не смята, че засега има опасност от терористичен акт на ИД в България

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападен...

Същевременно арабистът проф. Владимир Чуков коментира една от снимките на Абдулкадер, заради които прокуратурата му обърна внимание и му повдигна обвинение за участие в терористична дейност извън България. Според него, на една от снимките има червено знаме и това показва групировката, към която членува баща му – "Султан Мурад". Очевидно баща му е сирийски туркмен, заключи Чуков.

Предполагам, че бащата е бил на служба в "Ислямска държава". Но след 2016 година, когато турците проведоха операцията "Щита на Ефрат", тези хора си хвърлиха униформите и станаха Сирийска свободна армия т.е. групата "Султан Мурад". Знамето е неосманистко, там има надпис от Шахадата, твърди Чуков. "Султан Мурад" са джихадисти, подкрепени от Турция. Техните врагове най-вече са кюрдите.

"Каквото ти каже бащата, това правиш – в исляма бащата е попечител до пълнолетието, така че каквото той каже, това става. Това, което ми прави впечатление, е, че бащата не се е появявал в България – интересно защо", продължи с разсъжденията Чуков.

"Дали си мислите, че Мохамед осъзнава какво прави – да се снима с определен жест пред БТР? Майка му знае ли с какво точно се занимава съпругът ѝ? Знае ли, че "Султан Мурад" изнася джихадисти към Либия? Знае ли, че тя и синът ѝ като граждани на страна-членка на ЕС имат задължения", продължи с въпросите Чуков. И добави, че има изказване на негови близки, че Мохамед го нямало една година по време на учебната година – къде е бил, попита арабистът.

Арест за тероризъм е извършен в Бургас

Българин от сирийски произход, както и още 15 човека, са арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас, съобщава БНТ. Операцията в ...

Чуков обаче не вярва, че Мохамед е щял да направи нещо в България, но като български гражданин носи отговорност и на територията на друга държава.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com