Нови свидетелски показания за мафията и властта: Хората с прякори и мястото им в пъзела

17225
Нови свидетелски показания за мафията и властта: Хората с прякори и мястото им в пъзела
Снимка: БГНЕС

Още двама свидетели (освен Любена Павлова и Илия Златанов) посочват, че изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е бил "близък" с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото, който е обвинен по делото "Осемте джуджета". Това твърди разследващият сайт BIRD, който цитира защитен свидетел на прокуратурата.

Още: Петьо Еврото, Любена Петрова и прокурор са обвинени за "Осемте джуджета"

Половин милион за обвинение срещу Къро?

Според BIRD, свидетелят твърди, че Петьо Еврото е получил 500 000 лева, за да повдигне обвинение на Красимир Каменов – Къро с помощта на прокурор Божидара Ганева. Къро, съпругата му, бодигардът и домашната им помощница бяха убити в къщата на семейството в Кейптаун, Южна Африка през май 2023 г.

Още: България през 2023 г.: Убийството на Алексей Петров и връщането на Васил Божков

Припомняме, че преди време в публичното пространство излязоха снимки на Борислав Сарафов в ресторант "Осемте джуджета", където според разследването на Антикорупционния фонд са се уговаряли дела.

Освен Сарафов, който тогава беше заместник на Иван Гешев, като "зависими" от Петьо Еврото са сочени няколко прокурори - Емилия Русинова, Илияна Кирилова и Божидара Ганева, твърди BIRD. Последната е съпруга на шефа на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов.

Всичко това е базирано на показания по прокурорска преписка № 26636/2023 по описа на Софийска районна прокуратура (СРП), обяснява BIRD. Медията разполага с информацията и я цитира, като прилага в материала си и факсимилета от показанията.

Съгласно публично огласеното: Разследването се води от двама прокурори. Единият е Валентин Видов, който е назначен в СРП през 2019 г., а преди това е младши прокурор в Пазарджик. Другият е прокурорът от СРП Константин Сулев. Именно той обвини бившия следовател Петьо Петров-Еврото за принуда и за използване на специални технически средства с цел нерегламентирано събиране на информация. Това му донесе обвинение в престъпления по служба във връзка с разследването срещу Петьо Еврото.

Още: Обвиниха прокурора, обявил за издирване Петьо Еврото

Кои са двамата свидетели и какво твърдят?

Единият от свидетелите се представя като бивш съсобственик в охранителна фирма. Той твърди (вижте тук), че в периода 2015-2019 г. компанията му е извършвала обектова охрана на халетата на асансьорния завод на Гара Искър, управляван от Явор Златанов. По думите му, първо Илия Златанов (бащата на Явор) е опитал да нахлуе на територията на завода на Гара Искър, но не бил допуснат от частните гардове, а после Явор Златанов нахлул в завода на баща си в Дупница и бил арестуван (става въпрос за фирмата за асансьори "Изамет"). През 2019 г. Илия Златанов се свързал с него и пожелал фирмата му да поеме охраната на завода на Гара Искър.

След като поел отново охраната на завода, Златанов го запознал в ресторант “Осемте джуджета” с Петьо Петров. Там свидетелят се е запознал и с Любена Павлова, която тогава е все още съпруга на Петьо Еврото и носи фамилията му. Два месеца по-късно свидетелят случайно минал да пие кафе в ресторанта и там срещнал отново Петьо Петров, който го поканил да поговорят. При този разговор Петров поискал денонощна охрана за заведението си и такава му била осигурена. Договорът бил сключен с наемателя на заведението – майката на Любена Павлова. Съгласно сключения договор - по двама души на смяна охранявали ресторанта 24/7, а свидетелят редовно посещавал заведението, за да следи ситуацията изкъсо, твърди той в показанията, според BIRD.

Още: Държавата е покровителствала мафията през годините: Бивш министър даде редица примери

Сарафов бил най-редовен посетител на “Осемте джуджета”

Докато свидетелят наглеждал екипите, той често засичал в работно време като посетители на заведението сега изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов (тогава заместник на Иван Гешев), Илияна Кирилова, Емил Петров (брат на Петьо Еврото), както и други магистрати, които не познавал поименно. Илияна Кирилова го запознала в ресторанта "Осемте джуджета" със сина си Захари Богомилов, който работел в отдел "Антитерор" на ДАНС.

Борислав Сарафов бил сред "по-редовните" посетители, казва в показанията си свидетелят. Това се вижда и от приложеното факсимиле. Срещите на Петьо Еврото с него, както и тези с брат му и Илияна Кирилова, протичали много “служебно”. Еврото инструктирал магистратите, а те мълчели и кимали. Имало моменти, в които носели на Еврото документи, с които той се запознавал, според показанията.

Гешев не ходел там

Свидетелят отрича да е засичал Иван Гешев като посетител в ресторанта. Той подчертава, че Кристиян Христов бил най-довереният сред служителите на Петьо Петров. Мъжът придоби известност, когато стана собственик на един от заводите на "Изамет". Той направи опит да даде пресконференция след изчезването на Петьо Еврото, но бе задържан: Арестуваха преди пресконференция основен участник в "Осемте джуджета".

Свидетелят на прокуратурата твърди, че Христов имал ключове от всички жилища на бившия директор на столичното следствие. Той бил лицето, което оперирало със специалната техника, инсталирана в “Осемте джуджета”.

Още: Гешев, след като Сарафов го свърза с Нотариуса: "Ще съдя всеки лъжец"

Магистрати със “зависимости” от Петьо Еврото

На 1 юни 2023 г. по разследването в СРП срещу Петьо Еврото е разпитан и свидетел с тайна самоличност под номер 24-2. Той твърди, че познавал Еврото от няколко години и поддържал активна връзка с него и бившата му съпруга Любена Павлова. Свидетелят декларира, че е познавал начина на действие на Петьо Петров, и знае, че той е изградил много връзки с магистрати – съдии, прокурори и следователи. В голямата си част тези връзки се градели на зависимости, които магистратите имали от Еврото, предава BIRD, цитирайки показанията (отново има приложено факсимиле).

Снимка: Мартин Божанов - Нотариуса, Антикорупционен фонд

В някои от случаите зависимостите били в резултат на записи на разговори във връзка с решаването на дела по незаконен начин. В други - те се градели върху записи на неприлични сцени. Най-често Еврото съумявал да заснеме жертвите, докато те са под влияние на алкохол и наркотици и участват в интимни актове или унизителни за тях действия, казва свидетелят в показанията. Нерядко в заснетите сексуални сцени участвала и бившата му съпруга, твърди свидетелят. Според него тя била заставяна да участва в това против волята си и с помощта на наркотици. Част от въпросните записи били разпространени онлайн от Еврото като отмъщение срещу нея поради факта, че му се противопоставила. В тази част показанията на свидетеля съвпадат с разказаното от самата Любена Павлова в интервю за Антикорупционния фонд.

Свидетелят твърди, че благодарение на репутацията си Еврото успявал да манипулира магистрати дори и ако няма компромати за тях. Такъв бил случаят, при който той упражнил натиск над съдия Петя Крънчева.

Анонимният свидетел сочи като "зависими" от Петьо Еврото прокурорите Емилия Русинова, Божидара Ганева и Илияна Кирилова. Освен заместник-градски прокурор, Божидара Ганева е и съпруга на Радослав Димов Димов – административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура.

Още: Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

Обвинение срещу Къро

Свидетелят твърди, че е информиран, че Петров е получил сумата от 500 000 лв., за да повдигне обвинение на Красимир Каменов-Къро със съдействието на Божидара Ганева.

Приживе Красимир Каменов нееднократно е изразявал увереност, че е "поръчан" на Петьо Еврото от Размиг Чакърян – Ами и Христофорос Аманатидис – Таки, пише BIRD. Сайтът аргументира тезата си с това, че СДВР издирваше Петров в ресторанта "Келари", свързан с Чакърян.

Имената на Чакърян и Аманатидис бяха свързани с частната фирма на ГКПП "Капитан Андреево".

Още: Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

Ами, Таки и Ружа Игнатова. А къде е Гешев?

Интересен прочит на събитията направи журналистът от BIRD Атанас Чобанов във Facebook профила си. "Къро и Таки-Ами са в конфликт заради паркингите и "Капитан Андреево". Къро ни беше източник и даде една справка, в която пише, че Таки е убил Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. Главни действащи лица в справката са Иван Петлешков и Михаил Наумов - шеф на "Убийства" в ГДНП", написа той (може да видите и тук).

Припомняме: на 25 март 2022 в София е застрелян с три куршума бившият шеф на "Криминална полиция" във Второ РПУ Любомир Иванов. От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства /ВДС/ по делото за убийство, което води Софийска градска прокуратура. Сред тях са няколко справки с агентурни донесения. В една от справките се твърди, че криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис-Таки, а в друга се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел "Убийства" в ГДНП Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му. Прокуратурата знае за тези документи, но не ги счита за документи по смисъла на НПК и не разследва нито данните за убийството на Ружа Игнатова, нито данните за корупция на Михаил Наумов, стана ясно от отговор на зам.-главния прокурор на СГП Христо Кръстев по това време през миналата година. Точно тогава BIRD пусна разследването си по този казус.

След публикацията Чобанов и Димитър Стоянов от разследващия сайт бяха посочени от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като част от група, готвеща "преврат" срещу него. "Тогава Джуджета и Нотариуси, Гешевци и Сарафовци си бяха заедно. Една група с един бог: Делян Славчев Пеевски и неговият пророк Христофорос Никос Аманатидис - Таки", пише Чобанов във Facebook.

"Групата се чувстваше застрашена, защото Къро и Любена бяха се присъединили към вокално-инструментален ансамбъл, който пее пред едни мъже в черно от САЩ. Не само пее, а им дава и документи с речитатив. Има доказателства за това. След това бог Пеевски реши да става евроатлантик и да си скъса инструмента Гешев (...) За по-ясно Таки му взриви пиратка (има се предвид случая с американския конгресмен Уорън Дейвидсън: Конгресмен в САЩ иска действия срещу Гешев заради санкциите срещу Русия). Гешев обаче реагира с милиционерски инат и отвърна с досъдебно срещу Еврото и активиране на "Барселонагейт". В деня, в който Борисов бе извикан на разпит, екзекутираха Къро. Любена, която пред мъжете в черно (т.е. САЩ) хич не жалеше Гешев, избра да подкрепи Гешев, за да ѝ върне детето, което Еврото беше отвлякъл в чужбина. Тя излезе на светло и в интервю за АКФ освети Сарафов и шпицкомандата му в СГП, над която контрол имаше Еврото, а не Гешев. Градската шпицкоманда на Еврото и Сарафов сега разгромява остатъците от районната шпицкоманда на Гешев и Джукондите, към която се числят и хората на Нотариуса, свидетелствали срещу Сарафов по досъдебното срещу Еврото", твърди Атанас Чобанов.

Още: Заради Пепи Еврото: Поискаха дисциплинарка срещу прокурор Невена Зартова

Връзката между Сарафов и Еврото

За връзката между Еврото и Сарафов вторият цитиран в материала свидетел твърди, че тя била силна и не била основана на зависимост, а на "взаимни услуги". Двамата работели изключително активно, когато Сарафов ръководел Апелативната специализирана прокуратура. Те били и съседи в луксозния жилищен комплекс “Делта Хил”. За това говори и Любена Павлова, като добавя подробности, че заедно ходили там семейно да си избират къщи.

Практиката на Петьо Еврото била да организира обвинения през СО-СГП и СП, за да взема после пари от обвиняемите лица с обещание за благоприятен изход на делата, което невинаги се реализирало, твърди свидетелят. Най-силният инструмент на Петьо Еврото били мерките за неотклонение, които се вземали по отношение на обвинени лица, посочва още той.

Свидетелят разговарял с Еврото преди изчезването му - чрез мобилно приложение - и тогава Петров го информирал, че знаел, че ще бъде направен опит да бъде задържан.

Не е ясно дали по това производство показния е дал и убитият на 31 януари брокер между мафията и съдебната власт Мартин Божанов – Нотариуса. Според BIRD - бившият следовател е считал Божанов за един от отговорните за разследването в СРП срещу него. Наскоро пък Велимир Атанасов, който беше сочен за близък на Божанов, беше посочен за любовник на вече бившия административен ръководител на Софийската районна прокуратура – Невена Зартова. Това заяви един от изнудваните от Нотариуса бизнесмени - Йоаким Каламарис.

Наскоро беше осветена и връзка между “Осемте джуджета” и "SS клуб" на Нотариуса. "SS клуб" е бил собственост до 2020 г. на фирмата "Клеманн" на застреляния Мартин Божанов. Същата фирма “Клеманн” през 2020 г. продава мезонет за половин милион лева на Любена Павлова, тогава Петрова, за това има информация в Имотния регистър: Бившата съпруга на Петьо Еврото си продала сама мезонет на Нотариуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com