Обвиниха прокурора, обявил за издирване Петьо Еврото

3467
Обвиниха прокурора, обявил за издирване Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател и някогашен ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Новината съобщи „Лекс“, като информацията е потвърдена от Софийската градска прокуратура (СГП).

В края на май тази година Сулев привлече в качеството му на обвиняем Петьо Петров - за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване. Появиха се и слухове, че Петьо Еврото е починал, но миналата седмица стана ясно, че той се е активизирал със сигнал до Европейската прокуратура: БГНЕС: "Мъртвият" Петьо Еврото се сети за корупция в "Осемте джуджета", прати писмо до Кьовеши

Делото на Сулев срещу Петьо Еврото

През август въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината за това е, че той не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест, и да го обяви за издирване.

На този етап не е отправено предложение до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност.

Още: Български европрокурор отрече твърденията на Петьо Еврото за месечни подкупи

Други обвинени и санкционирани прокурори

И други прокурори бяха обвинени за длъжностни престъпления, но за такива, пряко касаещи "Осемте джуджета".

Снимка: Actualno.com

Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса, са с повдигнати обвинения от 11 август 2023 г. Деянов е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление. По-късно той бе отстранен от поста си в Окръжната прокуратура в Перник, докато срещу него тече разследване.

Още: ВСС отстрани временно прокурор заради "Осемте джуджета"

По предложение на Борислав Сарафов от септември прокурорската колегия на ВСС образува и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета". Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Още: Жената на Петьо Еврото: Този не го познавам (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com