Петьо Еврото, Любена Петрова и прокурор са обвинени за "Осемте джуджета"

13957
Петьо Еврото, Любена Петрова и прокурор са обвинени за "Осемте джуджета"
Снимка: Actualno.com

Бившият следовател Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса "Осемте джуджета" са с повдигнати обвинения от петък (11 август), съобщиха от прокуратурата.

Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е обявен за вътрешно и международно издирване. Освен това има издадена европейска заповед за арест. По-рано днес от "Антикорупционния фонд" обявиха, че първата му европейска заповед е оттеглена.

Любена Петрова пък има призовка за разпит като обвиняема за петък. Още: "Осемте джуджета": Прокурори върнали милиони, но не откъдето са ги иззели

Д.Д., П.П. и Л.Б.

Прокурорът, описан в съобщението на прокуратурата с инициалите Д.Д., е обвинен, че на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление. 

Петьо Петров в съобщението на прокуратурата е описан като "лице от мъжки пол, бивш магистрат (следовател)". Любена Петрова е "лице от женски пол с инициали Л.П."

Те са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор. Още: ВСС ще обсъди натиск върху членовете му и „Осемте джуджета“

От съобщението на прокуратурата се разбира още, че Петров е търсен на известните в страната адреси. За него има и издадено постановление за 72-часово задържане.

Става ясно още, че първото обвинение на Петров - за принуда, по делото, което неотдавна стартира Софийската районна прокуратура, е отменено. Въпросното дело е иззето от градската прокуратура и е установено, че Петров е привлечен като обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. От съобщението не става ясно дали цялото дело е прекратено, или само са свалени обвиненията на Петров.

Казусът "Осемте джуджета"

Те са основни действащи лица в скандала "Осемте джуджета", разкрит от "Антикорупционен фонд". В разследването е разказана историята на бизнесмена Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров. Още: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък.  

В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Златанов на чисто техническо основание – няма как Кристиян и компания да заличат Явор Златанов като управител през 2020, доколкото това се е случило още през 2017 – и е потвърдено с влязъл-в-сила съдебен акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com