България през 2023 г.: Убийството на Алексей Петров и връщането на Васил Божков

8261
България през 2023 г.: Убийството на Алексей Петров и връщането на Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Убийства на знакови лица, мистериозна смърт на издирвани с червена бюлетина, завръщането на Васил Божков, тежки криминални престъпления, но и куриозни криминални случаи, които не подминаха дори царската дъщеря. Общо взето това беше изминалата 2023 година на криминалния фронт.

Убийството на Алексей Петров

Убийството на Алексей Петров безспорно е едно от най-значимите събития през изминалите 12 месеца. То се случи на 16 август 2023 г. В разгара на лятото България научи, че бизнесменът и бивша барета е застрелян в столичния квартал „Драгалевци“.

По Алексей Петров не е стреляно с пушка, каквито бяха първоначалните данни, а с автомат. Той е бил застрелян така, че не е имало никакъв шанс да оцелее. 

Петров е бил с трима охранители, докато се разхождал пеша по обичаен маршрут с неговата позната. 48-годишната жена бе тежко ранена, но спасена в „Пирогов“. ОЩЕ: МВР: Жената, простреляна с Алексей Петров, е описала достатъчно добре извършителя

Припомняме, че срещу Петров бяха извършени още два опита за покушение - през 2002 и 2015 г. ОЩЕ: "Обади ми се подпийнал и с момиче": Алексей Петров се хвалил, че държи партия в джоба си (ВИДЕО)

Разстрелът на Красимир Каменов - Къро

Убийството на Красимир Каменов – Къро стана в края на май. Той бе убит заедно със съпругата си Гергана, бодигарда и домашната им помощница в къщата им в Кейптаун. Трите му деца са се измъкнали на косъм от страшната касапница в дома им в ЮАР. ОЩЕ: Неофициално: Красимир Каменов-Къро и съпругата му са били убити в ЮАР

Припомняме, че прокуратурата посочи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев - за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. Гледната точка на прокуратурата по времето на Гешев: Една от целите на участниците в заговора е отстраняването на самия Гешев (тогава още беше главен прокурор), а за началника на "Убийства" в ГДНП прокуратурата пусна запис, на който се чува, че изглежда Каменов говори за платени 400 000 лв. за уволнението на полицейския началник Михаил Наумов. ОЩЕ: Децата на разстреляния Къро се връщат в България? (ВИДЕО)

Къро беше обвинен и в подбудителство към убийството на бившия ръководител на "Криминална полиция" във Второ РПУ в София Любомир Иванов. Покрай убийството излезе информация, че в каса в дома на Иванов са намерени интересни документи, някои от които са приобщени със статут на веществени доказателства. Според други, които обаче не са приобщени като веществени доказателства (прокуратурата не ги вижда като релевантни, защото нямат подпис и печат), криптокралицата Ружа Игнатова е била убита през ноември, 2018 година. Това е станало на борда на яхта в Йонийско море, над година след като Ружа за последно е видяна в Атина. Тялото ѝ е било нарязано на парчета и хвърлено във водата. Поръчката за убийството е на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, за който се смята, че живее в Дубай, издирван е от българските власти за наркотрафик, но обявата за издирването му в Интерпол беше свалена. Това твърди сайтът за разследваща журналистика Bird.bg.

Името на Къро се появи и в скандала "Златната локва" (Златния гьол).

Васил Божков се прибра

Избягалият преди 3 години в Дубай Васил Божков се завърна в България. Новината дойде в края на август, като при кацането си той бе задържан и отведен в следствения арест.

Впоследствие българските власти съобщиха, че Божков всъщност не се е върнал доброволно, а е бил екстрадиран. Той обаче представи документи, които твърди, че доказват, че това не е вярно.

Припомняме, че Божков се прибра малко след смъртта на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, с когото прокуратурата твърди, че Божков е имал бизнес отношения. 

Божков напусна България през януари 2020 г. и се укри в Дубай, за да избегне арест. Впоследствие му бяха повдигнати 19 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърдеше, че е бил подлаган на системен рекет от властите. ОЩЕ: Пуснаха Васил Божков под домашен арест с електронна гривна

При връщането на Божков в България излезе информация и то от него, че е бил разпитван от САЩ в Дубай, като е споделял много информация по списъка "Магнитски". Припомняме, че санкционирани по него са Делян Пеевски и бившият финансов министър Владислав Горанов. Точни преди празниците обаче Божков обърна палачинката, специално за Бойко Борисов: Божков смени подхода срещу Борисов, направи интересни твърдения за Пеевски

Почина един от Братя Галеви

През юни стана ясно, че един от известните като Братя Галеви - Ангел Христов, се е върнал в България и е получил смъртоносен инфаркт. Първоначално Христов трябваше да бъде погребан на 4 юни в храма "Св. Георги" в Дупница, но погребението му бе спряно от прокуратурата, за да се разплете историята. Разследващите органи трябваше да разберат начина, по който Христов се е прибрал в България без за бъде задържан за излежаване на присъда, но това така и не се разбра. ОЩЕ: Починалият брат Галев: Новината е, че няма новина как е влязъл в България

Единственото, което се разбра, беше от какво е умрял. Тялото на Ангел Христов бе иззето от моргата в Кюстендил и откарано за съдебномедицинска експертиза в София, която установи като причина за смъртта му запушена коронарна артерия.

Първоначалната информация беше, че Христов е починал в имението си в село Ресилово, но след това се появи информация, че единият от братя Галеви е издъхнал в частна болница в град Дупница. ОЩЕ: Официално: Ето каква е причината за смъртта на Ангел Христов

Братя Галеви избягаха от страната ни през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Те бяха осъдени за тежки умишлени престъпления - Галев като ръководител, а Христов като участник в организирана престъпна група за изнудване, която е била въоръжена. Двамата обаче избягаха преди наказанието им да влезе в сила и да бъдат задържани, за да го излежат.

Пепи Еврото – умрял, не е умрял?

През август изненадващо се появи новина за смъртта на Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, който е основно действащо лице в скандала "Осемте джуджета", разкрит от "Антикорупционен фонд" (АКФ).

Информацията бе публикувана от сайта Frognews, като в нея се твърдеше, че Петров умрял от масиран инфаркт в болница в Дубай. Новината се появи, когато съпругата му Любена почна да говори пред неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ). Смъртта му обаче не бе потвърдена от властите.

Неочаквано пък през октомври БГНЕС обяви, че уж мъртвият Петьо Петров, е изпратил писмо до ръководителя на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. ОЩЕ: Топло е времето, инфаркти се случват и на хора с червена бюлетина

Убийството в Цалапица

Убийството на Димитър в Цалапица имаше широк отзвук. То стана през лятото.

Полицията издирва почти седмица 24-годишният Димитър от Стамболийски. Тялото му бе открито на километър от мястото, на което последно е бил видян и било заровено. Впоследствие се оказа, че смъртта на Димитър настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен, а по-късно основният заподозрян за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев беше задържан в Дания. ОЩЕ: След убийството на Димитър: Семейството на арестуваните близнаци напусна Цалапица

Убийството доведе до поредица от протести с искане за справедливост, а директорът на пловдивското МВР бе отстранен заради случая.

Бруталното убийство в София

Разгарът на лятото бе белязан от брутално убийство в центъра на София. Първоначално бяха намерени човешки останки на улица „Г. С. Рековски“. ОЩЕ: Откриха труп в шахта в центъра на София

Впоследствие се оказа, че убийството е извършил мъж с инициали В. В. , като той потърсил помощ от свой приятел с инициали К. С.

Помагачът пристигнал на адреса на ул. "Г.С. Раковски" и е установил наличието на трупни останки в банята. Макар и шокиран от гледката, той се е съгласил да помогне. Двамата използвали таксиметров автомобил за транспортиране на останките до гориста местност в Бояна. 

От прокуратурата и полицията смятат, че финансовият мотив е основен за тежкото престъпление, но обръщат внимание, че то е извършено с особена ярост и агресия. Според данните 32-годишният мъж, обвинен за убийството, е бил длъжник на жертвата, както сумата на заема е около 2000 лв. ОЩЕ: С такси са превозвали част от останките на убития и разчленен мъж от София

Кръв за кръв край село Прилеп

През август България стана свидетел на жестока саморазправа. Шофьор на камион уби 6-годишно дете в района на село Прилеп, след което близките на детето се саморазправиха с него и мъжът загина от порезна рана в левия крак. По случая бяха арестувани трима души. ОЩЕ: Кръв за кръв: С нож е убит шофьорът на камиона, който сгази дете в село Прилеп

Нелепата смърт на психолога Иван Владимиров - Нав

Известният психолог Иван Владимиров - Нав бе убит в началото на февруари след битов скандал. По случая бе арестуван 52-годишен негов съсед.

Владимиров отишъл до дома на съседа си след като той бил залял входната му врата с черна субстанция, наподобяваща машинно масло. 

Двамата провели кратък разговор, който прераснал в словесен конфликт, в хода на който обвиняемият взел от дома си законно притежавания си пистолет марка "Байкал", който бил зареден, насочил го към главата на Владимиров и стрелял. След случилото се излязоха подробности, според които убиецът е вдигал скандали заради битовизми. Самият Владимиров беше казал няколко месеца по-рано в ефира на bTV, че се опасява, че ще бъде убит. ОЩЕ: "Обречени сме заради мъртвите институции": Бенатова за убийството на Иван Владимиров

Брадви, сопи и лопати - масов бой в Казанлък

Масовият бой бе често срещано явление в Казанлък. През март месец около 30 души участваха в масов бой с лопати, брадви и сопи стана в Казанлък. Пострадаха поне трима от тях.

Август отново имаше меле в града, като този път участваха над 100 души в ромската махала. Двама бяха откарани в болница. Наложи се жандармерията да се намеси. Пак през август трима души пострадаха при поредно сбиване в Казанлък.

Куриозните криминални случаи

Завършваме обзора на годината със случаите, които имаха и своята комична страна.

В началото на декември пиян водач в Бургас не успя да избяга с колата си и реши, че ще е по-полезно да слезе и да тича. В края на ноември пък пиян възрастен шофьор влезе в канализационна шахта в Слънчев бряг.

36-годишен мъж се провали като крадец след два неуспешни опита в Банско. Той бе арестуван през ноември. През септември пък дядо заключи крадец в Червен бряг.

Не можем да не споменем за инцидента с княгиня Калина, на която повдигнаха обвинение за шофиране в нетрезво състояние. Припомняме, че по случая се появиха множество коментари и разкази – кои от кои по-цветущи. Съпругът на княгинята разказа как тя загубила кучето си, после версията беше сменена - че не е кучето, а папагала.

Очевидци пък разказаха, че царската дъщеря ходила боса, удряла, тъпчела се с мляко, за да скрие, че е пияна. Служителка на двореца опроверга това твърдение, като обясни, че княгинята била гладна, затова яла мляко. ОЩЕ: Повдигнаха обвинение на княгиня Калина за шофиране в нетрезво състояние

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com