Четири претендента за "Оскар" излизат по кината у нас през февруари

19061

След края на наситената с разнообразни кино продукции 2012-та, филмовата гилдия обяви тези от тях, които ще се състезават за симпатиите не само на зрителите, но и на професионалистите. Най-престижните награди са "Златен глобус", които ще бъдат връчени тази неделя, 13 януари, Британските филмови награди с церемония на 10 февруари и Американските филмови награди "Оскар", чиито носители ще разберем на 24 февруари, съобщи БГНЕС.

Голям брой от претендентите за филмовите отличия, предстои да излязат на голям екран в България и Европа през февруари и март.

"Клетниците" (Les Miserables) се нареди сред филмите с най-много номинации в тазгодишната надпревара за отличията "Оскар". Филмът получи осем номинации, които включват категориите за най-добър филм, актьор в главна роля (Хю Джакман) и поддържаща женска роля (Анн Хатауей). Тези три категории са част от списъка с номинации на филма и при отличията "Златен глобус". Продукцията идва на голям екран със звезден актьорски състав, спираща дъха визия и впечатляващите режисьорски решения на вече отличения с "Оскар" Том Хупър. Филмът е адаптация на най-дълго играния в света мюзикъл, гледан от над 60 милиона души и пресъздава неостаряващата драматична история написана от Виктор Юго. Българската премиера на заглавието е на 1 февруари.

Комедията "Наръчник на оптимиста" (Silver Linings Playbook) е друга продукция със силно присъствие сред номинираните за 2012-та филми. Той получи осем номинации "Оскар", сред които за най-добър филм, най-добра мъжка (Брадли Купър) и женска (Дженифър Лорънс) главни роли,най-добра мъжка (Робърт де Ниро) и женска (Джаки Уивър)поддържащи роли, както и за най-добър режисьор (Дейвид О. Ръсел).За първи път от 30 години насам един филм получава номинация "Оскар" в четирите актьорски категории. В три от най-важните категории, "Наръчник на оптимиста" е номиниран и за "Златен глобус", а вчера триумфира като най-награждавания филм на наградите "Изборът на критиката" с четири отличия – за Брадли Купър, Дженифър Лоурънс, за актьорски ансамбъл и за най-добра комедия. Филмът разказва за учител, който след престой в психиатрична клиника, се мести да живее при родителите си и се запознава със загадъчно момиче, което си има свои проблеми. Премиерата на "Наръчник на оптимиста" у нас е на 22 февруари.

Трилърът "Враг номер едно" (Zero Dark Thirty) също е сред основните претенденти за Оскарови отличия. След като получи номинации "Златен глобус" за най-добър филм и актриса в главна роля (Джесика Частейн), продукцията повтори успеха си в двете категории и при наградите "Оскар." В допълнение заглавието извоюва още три номинации, в това число за оригинален сценарий (Марк Боул) и филмова адаптация (Дилън Течнър и Уилям Голденберг). На наградите "Изборът на критиката" вчера Джесика Частейн получи приза за най-добра актриса. Продукцията проследява драматичнатаистория на десетгодишното преследване на човека, отговорен за най-големия терористичен акт в историята на Америка – Осама Бин Ладен. Предстои да я видим на голям екран у нас на 22 февруари.

Екшън трилърът"Полет" (Flight) получи номинации за "Оскар" и "Златен глобус" в категорията "Най-добра главна мъжка роля" за брилянтното изпълнение на Дензъл Уошингтън. Неговият герой е пилот, който извършва изключително находчиво и смело аварийно кацане, но разследването разкрива подозрително негеройски обстоятелства. Филмът, номиниран и за оригинален сценарий на Джон Гатинс, излиза премиерно у нас на 22 февруари.

Драматичният филмов шедьовър "Анна Каренина" (Anna Karenina), който ще видим у нас на 1 март, получи шест номинации BAFTA, четири "Оскар" и една "Златен глобус". Визуално пищната история е съвременна адаптация по един от най-популярните класически руски романи с участието на Кийра Найтли и Джъд Лоу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com