Експедицията до Антарктида се прави със сърце, не с пари

58480

"Експедицията е направена със сърце, не с пари", каза проф. Христо Пимпирев на откриването на документалната изложба "Антарктида – българската ледена приказка" на Моста на влюбените при НДК, като допълни за заслугите и на екипа с който е работил,

"Не е лесно да се отиде до най-далечния, до най-труднодостъпния и с най-суровите условия на Земята, но става все по-достъпен, все пак сме в 21 век".

Изложбата е посветена на 25-годишнината от първата експедиция, поставила началото на българското участие в проучването на най-южния континент. Изложбата е организирана от Държавна агенция "Архиви" и Българския антарктически институт.

Проф. д-р Христо Пимпирев е участвал в 21 експедиции до ледения континент Антарктида. Той е автор на книгата "Антарктически дневници". Трудностите са в живеенето в едно затворено, но и много хубаво общество, каза той. Пимпирев изказа мнение, че се надява все по-добре да приемат българското присъствие, предвид и 25-те години присъствие на континента.

За експедицията на проф. Пимпирев председателят на Държавната агенция на архивите доц. д-р Мартин Иванов изрази своето мнение като каза, че проф. Пимпирев, заедно с антарктическия институт безспорно творят новата българска история, като подчерта сигурното им заслужено място в архивите.

Изложбата е организирана от Държавна агенция "Архиви" и Българския антарктически институт. Идеята да се разкаже в образи и документи историята на овладяването на ледения континент възниква при акта на предаване на документация на Българския антарктически институт в Централния държавен архив.

В 60-те пана на изложбата хронологично и тематично е представено българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено началото. Изложбата проследява четвъртвековния път от екзотичната, според някои, идея за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения.

Брайън Адамс застана зад обектива, за да заснеме знаменитости

До 22 септември 2013 г. виенската галерия ОстЛихт (OstLicht) показва фотографии на известния канадски рок певец Брайън Адамс. Въпреки п...

Уникални фотографии на членовете на експедициите и техните гости и документи от ЦДА представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време, трудностите, които съпътстват овладяването на материка. И естествено - неповторимата природа на ледения континент. Експозицията ще продължи до 4 август 2013 г.



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com