Фаталната жена на Боримир Дончев

11479
Фаталната жена на Боримир Дончев

Второто и ревизирано издание на романа „Самира“ от Боримир Дончев-Борей е първата книга от библиотека „Гравитация“ – новата поредица за модерна българска литература на издателство „Изток-Запад“.

Годината е 1683-та. Османската империя е в зенита на своята мощ. Безбройни пълчища мюсюлмански воини се струпват на подстъпите към Виена, а цяла Европа е стаена в ужас пред смъртната опасност. Обединени както никога досега, християните са готови на всичко, за да отблъснат завоевателите под знака на полумесеца. Освен огромна армия, османците имат и тайно, неподозирано от никого в тези времена оръжие – корпус от красиви и смъртоносни еничарки, водени от безмилостната Самира. Женското коварство е съчетано със страховити военни умения: християнските воини ще открият, че адът може да бъде и тук, на земята, прикрит сред загадъчна красота и греховни изкушения. Организирайки съвършената клопка за самия полски крал – Ян III Собиески, – Самира дори не подозира какво я очаква след битката за Виена. Съдбата й е предначертала участие в драматичен дворцов заговор в столицата Константиние; никой, забъркан в голямата политика на империята, не може да се отърве невредим... а там някъде, сред родопските дебри, зовът на кръвта и една наглед проста мисия сред хайдути-размирници се превръщат в откровение.

Зад майсторското перо на историческия приключенски роман „Самира” е Боримир Дончев-Борей – автор, който отрано се увлича по изкуствата. Освен музиката, театъра и телевизията, той отдава таланта и ентусиазма си на още ред различни сфери на занимание: някои по-креативни (дизайн), а други – по-космополитни (туризъм). В художествените си произведения Дончев прави наистина успешен и адекватен опит за представяне на родната история в европейски и световен контекст, а не като някакви фрагментарни събития с регионално значение. Книгите му категорично могат да отговорят на условието „Мисли глобално – действай локално“, а стилът му брилянтно увлича читателя, пренасяйки го не само в отминали епохи, но и срещайки го с невероятни персонажи, разгърнали колоритната си биография на няколко континента.

„Самира”, от своя страна, е мащабна история за мрачно време, развита амбициозно. Това я прави идеалното заглавие, с което да стартира новата литературна поредица „Гравитация”, която се гради върху надеждата, че в България има чудесни автори, които заслужават своя шанс, както и не по-малко важното: заслужават насърчение да се развиват и да пишат по-добри и сериозни творби. Създател и редактор на поредицата е Христо Блажев, професионален читател и редактор, който споделя, че има огромното желание логото на „Гравитация” да стане запазена марка за модерни и предизвикателни творци, които обаче остават здраво стъпили на земята – точно според името на поредицата. На всичко това съвършено отговаря Дончев с великолепната „Самира”, която ни печели – отново по думите на Блажев – „не само заради приключенията на героинята, а и заради дълбочината на образа й. От страница на страница Самира се променя и развива, умее да се нагажда към всяка обстановка и да се справи с всяко положение, а размахът на мечтите й е неподозиран. Именно в това второ издание на романа Дончев добавя един от най-силните моменти – описанието на една завоювана от османлиите Европа, склонила глава пред ятагана... и приспособила се към живота под чужда власт. Това несъстояло се действие на историческата сцена изглежда смазващо реално и толкова застрашително, особено в съвременния свят, който – иронично или не – отново е под заплахата от ислямско завоевание...”

Авторитетни психолози написаха книга за психологическото тестиране

„Психологическо тестиране” (ИК „Изток-Запад”) на авторитетните автори Робърт Каплан и Денис Сакъзо е сериозно и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com