Христо Карастоянов спечели наградата "Хеликон" за 2012

34428
Христо Карастоянов спечели наградата "Хеликон" за 2012

Единадесетият носител на наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза е романът "Името" на Христо Карастоянов, издаден от "Жанет 45", предаде БГНЕС.

Това бе шестата номинация на Христо Карастоянов, която тази година се превърна и в награда.

"Името" на Христо Карастоянов се отличава за ангажираната с миналото белетристика, която - чрез съчетаване на приказка и журналистическо разследване - реанимира българската история като част от европейската, изкопава богатство от неочаквани ситуации и по този начин събужда традицията на документално оцветената проза.

Според гласовете на журито – Кристин Димитрова, Калин Донков¸ Андрей Захариев, Йордан Ефтимов и Юри Лазаров (председател) – най-близо до победителя остана "Физика на тъгата" на Георги Господинов ("Жанет 45").

Гласове получиха и "Смъртта не е за всеки" на Радослав Парушев ("Сиела"), "Нобелистът" на Елена Алексиева ("Сиела"), "Очи на сляп, език на болен" на Любомир Николов ("Жанет 45"), "Пролом" на Петър Маринков ("Захарий Стоянов"), "Сбогом, Агата Кристи" на Андрея Илиев ("Аргус").

Най-много номинирани книги – четири - има издателство "Сиела", "Жанет 45" – три, а с по една са ""Парадокс", "Захарий Стоянов", "Аргус", "Ерго" и "Кито".

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 в Тополовград. Автор е на 29 книги - белетристика, публицистика и поезия. Романът му "Аутопия: другият път към ада", 2003, е сред първите пет номинирани за наградата на Фондация "Вик" книги, а други негови шест книги са номинирани за наградата "Хеликон". Носител е на ред литературни награди, сред които и първа награда на "Развитие" КДА за непубликуван роман (за книгата му "Смъртта е за предпочитане", 2003), "Златният ланец" за разказ на вестник "Труд", "Чудомир", национална награда за хумористичен разказ. Член е на Съюзa на българските писатели. Женен, има един син и внуци. Живее и работи в Ямбол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com