И Би Би Си се вторачи в чалгата

15240
И Би Би Си се вторачи в чалгата

Пропитата със секс поп-фолк музика в България, позната като чалга, стана доста известна след скандалното решение да се отпуснат пари от еврофондовете на един от топ продуцентите й, казва Би Би Си в свой материал от днес, цитиран от БГНЕС.

В Студентски град, известен с нощния си живот, е сряда вечерта и суперзвездата Андреа пее в местна дискотека. Облечена в бляскава черна рокля, тя е обградена от фенове. Както е по традиция има дъжд от салфетки, които са покрили пода с дебел пласт, приличащ на сняг. И до него са се разположили високи токчета и малки черни рокли. "Достъпна и мелодична е, култура за масите", казват от "Пайнер" за музиката. Критиците обаче питат защо компанията получава субсидии за разширението си на пазара. "Пайнер" е един от най-успешните бизнеси в страната и включва не само изпълнителите, но и редица клубове. В крайна сметка компанията се оттегли от програмата, защото не можеше да чака процедурите на ЕС.

"Пайнер" се отказа от европарите

"Пайнер Медиа" се отказа сама от европроекта за обновяване на звукозаписните студиа, който бе одобрен, съобщиха пред "Сега" от кабине...

Йордан Матеев, главен редактор на "Форбс България", вярва, че "Пайнер" е взел това решение под обществения натиск. "Дали ни харесва или не, но чалгата е легален бизнес. Те щяха да вземат парите, но избраха да са по-малко мразени, цената бе 1 милион евро", заяви той. Проблемът причини сериозни разриви. Режисьорът Теди Москов предложи бунт срещи популяризацията на чалгата, която символизира всичко долно, срамно и грешно за страната. Културата направи славни новооткритите герои на нашето време, казва Венцислав Димов. Новите герои се характеризират с материални признаци на капиталистически прогрес, добавя той. Дори хора, които не слушат музиката се наслаждават на вечери в дискотеки и танци на чалга с приятели.

Такава е 25-годишната Елена Иванова. В 03:00 часа сутринта в събота и въпреки високите цени, "Син Сити" е пълен". Ходя на тези места, защото няма много други, където да отида. Не се виждам в тази музика. Не ми пречи и не ми носи нищо, но знам, че хората на моята възраст се свързват с певиците", твърди тя.

Димов предупреждава: "Ако сте роден след 1990 година и животът ви е пълен с мръсните приказки от чалгата, може да я объркате с реалност". 24-годишната Кристина Деспотова е фен, но казва просто: "В крайна сметка всички търсим нашите герои".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com