Играй и спечели 2 билета за операта "Бал с маски"

39129
Играй и спечели 2 билета за операта "Бал с маски"

Софийска градска опера и actualno.com Ви предоставят възможността да спечелите 2 билета за операта от Джузепе Верди "Бал с маски", която ще бъде изиграна на 26.09.2013 г.

Всичко, което трябва да направите е да коментирате (САМО С FACEBOOK ПРОФИЛА СИ ПОД СТАТИЯТА) кой е верният отговор на следния въпрос:

Сузана Ригачи - гласът зад най-великите филмови мелодии

Едва ли има киноман, който да не е чувал музиката на една безспорна класика – уестърна „Добрият, лошият и злият”, обя...

През коя година е роден Джузепе Верди:

1) 1713

2) 1813

„Вива Верди” отбелязва 200 години от рождението на един истински титан в музиката

С фестивал „Вива Верди” Софийската опера и балет ще отбележи 200 години от рождението на един истински титан в музиката &nd...

3) 1913

Победителят ще бъде изтеглен на томболен принцип на 23.09.2013. Екипът на actualno.com ще се свърже с него, за да му връчи наградата.

Успех на всички!

Повече информация за операта вижте ТУК.

Над 400 000 зрители е имала Софийската опера от декември 2007 г. досега

Над четиристотин хиляди зрители са гледали постановки на Софийската опера и балет в театъра от декември 2007 г. година досега, като в ц...

Действието се развива в края на XVII век в Бостън. Операта е написана през 1857 г. върху сюжета на Еужен Скриб „Густав III“ или „Бал с маски“. Скриб е вдъхновен от събитията около убийството на шведския крал Густав III през 1792 г. Верди написва плана-сценарий и го изпраща на Антонио Сома, който се задоволява да преведе либретото на Еужен Скриб на италиански. След множество скандали и неприятности са направени известни промени в текста и премиерата преминава с успех в театър „Аполо“ в Рим на 17 февруари 1850 г. След това Франческо Пиаве прави последна преработка на текста.

"Бал с маски" е една от оперите на Верди, предизвикала най-много спорове. Докато траела композицията, цензурата искала обширни промени, като в крайна сметка тя искала повече изменения отколкото Верди бил съгласен да направи. По тази причина той прекратил договора си, но театърът го дал под съд. Верди им отговорил като ги дал под съд за клевета. Резултатът от съдебните процеси бил, че театърът оттеглил обвиненията си, а Верди обещал да довърши работата си върху операта. Преди премиерата в Рим обаче, мястото на действието било принудително променено от Стокхолм в Бостън, а крал Густав станал граф Уоруик.

В България операта е поставена от Софийската народна опера през 1926 г. с диригент В. Бобчевски и режисьор Ил. Арнаудов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com