"Пражкото гробище" от Умберто Еко вече и на български!

31010
"Пражкото гробище" от Умберто Еко вече и на български!

Малко повече от година след представянето на "Пражкото гробище" в Италия, книгата излиза в България на 30 януари от издателство „Бард” в луксозно издание с твърди корици, превод - Стефан Тафров, 496 стр., цена 25 лв.

Вече цяла година книгата е тотален бестселър в Италия, където книгата излезе с рекордния за страната тираж от 200 хиляди екземпляра, Испания, Аржентина и др.

Две нови заглавия представя издателство "Бард"

"ЛЕЧИТЕЛЯТ" от Ингър Аш Улф Смъртта чука на вратата... В Порт Дъндас никога нищо не се случва... Но скоро едно смразяващо кръвта съ...

Главният герой е нотариусът Симоне Симонини, който фабрикува фалшиви досиета през ХІХ век. Той произвежда, купува и продава компромати на тайните служби на Франция, Прусия и Русия. Симонини е убеден антисемит, който е разбрал, че на мнозина им е изгодно да обявят за враг някой евреин и да му припишат всевъзможни грехове.

Според издателите и самия Еко, книгата свързва много исторически събития, като аферата Драйфус, Парижката комуна, Рисорджименто, войни, революции, заговори, интриги и покушения.

Всички герои от "Пражкото гробище" са реални с изключение на главния герой, който е събирателен образ. "Постарах се да направя от него най-циничната и неприятна фигура в цялата световна литература", признава Еко.

Една от главните теми на романа е зараждането на съвременния антисемитизъм, и по-точно, изготвянето на "Протоколите на Сионските мъдреци" - сборник от текстове, с помощта на който неговите създатели искали да докажат съществуването на световен жидомасонски заговор.

Тезата, която отстоява Умберто Еко: Светът се нуждае от врагове. И тези врагове са винаги различните, другите, без значение дали са катарите или албигойците или пък евреите, съумели да оцелеят навсякъде. И днес те са се превърнали в напълно „различните”.

"Първороден грях" от днес на книжния пазар

"ПЪРВОРОДЕН ГРЯХ" е написан от Тасмина Пери. БОГАТСТВОТО МОЖЕ ДА КУПИ ВЛАСТ, НО НЕ И МЪЛЧАНИЕ... Шеметната красавица Брук Асгил е на ...

Гробището е старото еврейско гробище в центъра на Прага, където е погребан Юда Льов Бен Бецалел, главен рaвин на града през XVI-XVII век, създател на легендарния Голем - същество направено от нежива материя и одухотворено от човека.

По думите на Еко, неговата нова книга прилича на романите с продължение, които са били много популярни в средата на XIX век.

„XIX век се оказа богат на събития, в една или друга степен чудовищни и загадъчни. Все още не е разрешена загадката със смъртта на италианския писател и журналист Иполито Нево, фалшифицирането на „Протоколите на Сионските мъдреци", вдъхновили Хитлер за унищожаване на евреите, аферата Драйфус, и безкрайни интриги, в които се вплитат тайните служби на различни държави, масонските секти, йезуитските заговори, както и други събития, които изглеждат достойни за роман с продължение, когато за тях няма автентични документи", смята писателят.

Идеалният читател на "Пражкото гробище" ще бъде този, който "знае или се досеща, че става дума за реални събития, чувства как докато чете по челото му избива пот, започва обезпокоено да се оглежда и да подозира, че нещо подобно може да се случи и днес, дори точно в този момент".

Още с излизането си "Пражкото гробище" предизвика истински скандал. Еко е обвинен в антисемистко съучастие.

"Арктическо течение" е новото заглавие от изд. "Бард"

"АРКТИЧЕСКО ТЕЧЕНИЕ"- от авторите Клайв Къслър и Дърк Къслър. Спиращо дъха напрежение и дързък полет на въображението! Дърк Пит се за...

Равина де Сени: “Мисля, че посланието на Еко е двойствено. А това се дължи на факта, че книгата не е научно изследване, което анализира и обяснява явленията. „Пражкото гробище” е роман. И, в крайна сметка, той убеждава. Убеждава, че евреите искат да дезорганизират обществото и да управляват света. Просто защото читателят не съумява да направи разлика между истинното и неистинното в повествованието на Еко.”

“В книгата на Еко трите субекта, обвинени в заговор, са евреите, масоните и йезуитите. Йезуитите са първите жертви на Симонини: от повествованието става ясно, че това са хора, които не са никак препоръчителни. Същото, но в по-умерен тон, се казва за масоните: през XIX век те участват в игрите за власт. И ако би могло да има частица истина в казаното за йезуитите и масоните, проблемът е за евреите: дали те са единствената невинна жертва или пък има нещо вярно в обвиненията в заговор? Ето къде играта, подета от Умберто Еко, става опасна.”

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com