Вежди Рашидов връчва "Златен век" на Адела Пеева и Хачо Бояджиев

4952
Вежди Рашидов връчва "Златен век" на Адела Пеева и Хачо Бояджиев

Министърът на културата Вежди Рашидов ще награди с отличието "Златен век" на Министерството на културата режисьорите Адела Пеева и Хачо Бояджиев за техния принос в развитието на българската култура.

Церемонията е днес от 14 ч. в министерството. Адела Пеева е автор на отличените с многобройни награди документални филми "Чия е тази песен?" и "Развод по албански". Последният й засега филм е "Кметът". Адела Пеева е сред 20-те изтъкнати кинотворци от Европа, които бяха поканени като специални гости на миналогодишния филмов фестивал в Кан. Тогава тя получи лична покана от европейския комисар за култура и образование Андрула Василиу за участие в специална среща по време на фестивала.

Вежди Рашидов: Медиите стават все по-злобни

"Изказването ми преди 12 години за гейовете е реакция спрямо хора, които притежават подобни качества като характер. Никога не съм се бъ...

Хачо Бояджиев е роден през 1932 г. и днес празнува 80-годишния си юбилей.

Завършва математика в СУ "Св. Кл. Охридски" и театрална режисура във ВИТИЗ. Защитава докторат по специалността телевизия и кино във Великобритания. Специализира във Франция при именития френски режисьор Рене Клер, в САЩ и Канада.

Дълги години работи в БНТ като режисьор, като в периода 1993 - 1995 г. оглавява медиата. Хачо Бояджиев е създател на българския мюзикхол, автор е на много новогодишни програми. В последните години е режисьор на предаването "Полет над нощта".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com