10 храни, които ни карат да огледняваме по-бързо

5257
10 храни, които ни карат да огледняваме по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

Смятате, че ще заситите глада си, хапвайки нещо набързо, но след час сте по-гладни от преди. Защо това е така? – Защото някои храни създават илюзия за ситост. От тях само огладняваме повече. Може и да са здравословни, но да им липсват нужните елементи, които да заситят организма. Може би ще погледнете с други очи на следващите храни, от които само ще огладнеете повече.

Зърнени храни – имат изкуствени подсладители и елементи, които не са полезни за вас. По-добре изберете овесените ядки като техен заместите, за да снабдите организма с полезна и засищаща закуска.

Дъвка – дъвченето само увеличава чувството на глад повече. То имитира хранене, но реално не поглъщате нищо, ето защо дъвката ще ви накара да огладнеете. Ако ви се дъвче нещо, хапнете малко ядки, защото те имат нужда от по-голям брой сдъвквания, за да се усвоят по-лесно от организма.

Сок от плодове – фрешовете са безспорно чудесни за здравословното хранене, но не прекалявайте с тях, защото провокират глад. Ето защо, ако сте жадни, по-добре изпийте чаша вода с лимон.

Ябълки – плодът е чудесна бърза закуска или междинно хранене, но не хапвайте единствено ябълки. Добавете кисело мляко или ядки към храненето, за да се почувства организма сит.

Кисело мляко с ниска масленост – смята се, че това е здравословният вариант на киселото мляко, но всъщност то ще ви засити за кратко време. Изберете вариант, който има повече протеини, за да се почувствате добре и да бъдете сити и пълни с енергия.

Здравословни барчета – онези барчета с гранола, които хапвате за закуска, защото са полезни. Да те нямат толкова калории, но в състава им има олио и захар. Заради това закуската ще се окаже доста лека и ще огладнеете след час.

Сирене – ако си хапнете сирене, също ще се създаде фалшив ефект на ситост, защото веществата в него не могат да утолят глада за дълго време. Тук вариантът ви е да си хапнете извара, която е богата на протеини и не съдържа толкова калории. Хем вкусно, хем здравословно, хем засищащо.

Омлет – ако приготвите омлет единствено от белтъци, колкото и здравословно да ви се струва ястието, то няма да ви държи сити дълго време. Трябва да включите и жълтъците. Мазнините, които те съдържат, отговарят за притъпяване усещането за глад. Възползвайте се от всички елементи на яйцата, използвайки всяка тяхна част за приготвянето на вкусен омлет.

Салатен дресинг – овкусяват салатите много апетитно, но съдържат сол и захар, които не са никак полезни. За да бъде салатата засищаща, включете в нея месо или друг протеин, а може просто да не я овкусявате толкова.

Пържени картофки – любимото ни бързо хапване, пълно със сол и мазнини. Със сигурност ще се почувствате сити малко след като ги хапнете, но и след кратко време ще усетите как гладът се прокрадва във вас. Ако вместо да ги изпържите, сварите картофите, ефектът ще е различен, защото ще се освободят повече полезни елементи, а и ще хапнете картофите в по-малко калоричната им форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com