5 признака, че трябва да обърнете внимание на белите дробове

5998
5 признака, че трябва да обърнете внимание на белите дробове
Снимка: iStock

Мръсният въздух, тютюнопушенето, хроничните заболявания на горните дихателни пътища и инфекциите са сред причините, които оказват вредно влияние върху белите ни дробове. Високата концентрация на фини прахови частици в големите градове и никотинът увреждат дихателната система на човека, което води до редица проблеми и заболявания. Ето защо е добре да се погрижим за тях, да обръщаме внимание на макар и незначителните симптоми, за да предотвратим по нататъшното им увреждане. Днес ще ви запознаем с 5 от най-често срещаните симптоми, при проблеми с белите дробове.

Кашлица

Най-добрите лекове за прочистване на белите дробове

Белите дробове са изключително податливи на инфекции. Сред причините за това е вдишването на мръсен въздух и контактът с вируси. Друга ...

Обикновено е нещо, на което не обръщаме съществено внимание и в повечето случаи я отнасяме като проблем, свързан с настинка или проблеми с гърлото. Острата кашлица обаче, може да бъде  симптом за проблем или заболяване на белите дробове, особено, ако е постоянна или е съпроводена с отхрачването на кръв.

Затрудненото дишане

Често срещан проблем при много хора, особено при тези, живеещи в големите градове, където замърсяването на въздуха е в пъти над нормата. Задухът обаче може да е признак и на проблеми с белите дробове и заболявания, каквито са астмата или алергиите. Ако дишате трудно и ако това състояние не отшумява дълго време, специалистите препоръчват да излезете сред природата, на чист въздух винаги, когато имате тази възможност.

Умората и липсата на енергия

Понякога отдаваме липсата на сън или на стреса в работата. Но ако това състояние се превърне в ежедневен проблем и се чувствате уморени, дори и когато сте се наспали добре, това може да е признак, че имате проблем свързан с белите дробове.

Как да пречистите белите си дробове за само за 3 дни

Ако сте се сдобили със силата и волята да спрете тютюнопушенето, ви поздравяваме. Но последиците от дългогодишното пушене не спират сам...

Друг симптом за проблеми с дробовете това са болките в гърба или в гърдите. Тези болки могат да са причина за проблеми с гръбнака или мускулите, в следствие на претоварване или липса на достатъчно движение, но могат да алармират и за начален стадий на рак на белите дробове. Ето защо ви съветваме, ако изпитвате такава болка и тя е продължителна и се усилва, да се обърнете към специалист и да направите необходимите изследвания.

Жълтеницата

Тя се проявява с пожълтяване на кожата и очите и най-често е признак за заболяване на черния дроб. Има случаи обаче, в които тези проблеми, са в следствие и се проявяват при рак на белите дробове.

Ето защо, лекарите съветват да обърнете сериозно внимание и да не неглижирате някои от изброените симптоми. Наблюдавайте тялото си и обръщайте внимание и на най-незначителните наглед промени, за да запазите белите си дробове здрави.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com