6 мита за пролетното почистване

2278
6 мита за пролетното почистване
Снимка: iStock/Guliver

Когато имаме нужда от свеж старт и повече ред в живота си, пролетното почистване на дома е най-доброто решение. Всеки си има собствен план. Но дали е достатъчно ефективен? Вижте 6 мита за пролетното почистване, придружени със съвети за по-голяма ефикасност:

1. Трябва да си освободим един уикенд

Наистина ли е възможно да приключим с пролетното почистване за два дена? По-добре не се опитвайте, а планирайте стая по стая. Така пролетното почистване може да отнеме по-голям период от времето ви, но трудно ще изпуснете някой прашен ъгъл.

Започна пролетното почистване на улиците в столицата

Започна пролетното почистване на улиците в столицата. Девет екипа на Столичния инспекторат ще мият улиците в града. Това ще се случва с...

2. Чистенето на прозорци е най-ползотворно в слънчево време

Въпреки че в слънчевите дни имаме по-добра видимост, топлината кара препарата да засъхва много бързо върху прозорците и оставя неприятни линии по стъклото. По-добре изчакайте някой по-мрачен ден за това почистване. Във всички случаи е добре прогнозата за времето да не предвижда дъжд.

3. Гумените ръкавици ни предпазват от бактерии

Те предпазват кожата ни най-вече от агресивните почистващи препарати, които могат да предизвикат зачервявания, изсъхване и дори алергии. Гумените ръкавици обаче не гарантират, че няма да влезем в досег с бактерии. Напротив! Ако по време на пролетното почистване ръцете ни се потят или в ръкавиците попадне вода, вътре в тях се получава една мокра и топла среда, която е рай за размножаване на бактериите и микробите. Можете да избегнете този ефект, като преди всяко ползване напудрите вътрешната част на ръкавиците с малко талк или брашно. Те ще поемат образувалата се влага. След почистването изсушете ръкавиците на открито.

4. Бактериите не оцеляват във фризера

Стартира кампания за пролетно почистване на София

Столична община чрез Столичен инспекторат организира традиционното пролетно почистване. Кампанията ще бъде открита на 4 април, понеделн...

Никога не почиствайте хладилника, пропускайки фризера. При температури до -18 градуса бактериите са в покой, но не умират. При покачването на температурите те веднага стават отново активни. Изключете хладилника, оставете крилата му отворени и постелете кърпи в него и във фризера, за да попият водата. След като подсушите, почистете с био препарат на оцетна основа, за да се отървете и от последните бактерии.

5. Бърсането на прах е най-лесно с мокра кърпа

Почистването на праха определено е сред най-недолюбваните задачи в домакинството. Постоянно го бършем и постоянно се появява наново. Тук мократа кърпа ще ви помогне за кратко. По-добре използвайте суха антистатична кърпа. След това може да полирате шкафовете с една капка омекотител за пране, разтворена във вода. Сместа ще засили антистатичния ефект и ще отложи малко следващото бърсане на прах.

6. Пералнята се почиства сама при всяко пране

След всеки курс барабанът на пералната машина изглежда чист и бляскав. Първото впечатление обаче понякога лъже. В пералнята постоянно остава вода, която трудно се изпарява и превръща машината в инкубатор за бактерии. За един свеж старт на пролетта изсипете 50 грама сода за хляб директно в барабана и добавете 50 милилитра оцетна есенция в контейнера за перилен прах. Внимавайте, тъй като оцетната есенция е силно концентрирана и може да изгори кожата ви. За да приключите пролетното почистване на пералнята, пуснете машината на празен ход, на температура от 60 градуса. Така ще премахнете упорития калк и микробите от барабана на уреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com