Ето кои са най-честите грешки при мерене на кръвно

21113
Ето кои са най-честите грешки при мерене на кръвно
Снимка: iStock/Guliver

Стойностите на систолното и диасистолното артериално кръвно налягане се приемат за индикатор, доколко са възникнали проблеми, свързани с функционирането на сърдечно-съдовата система. Несъмнено е от значение, то да се измерва много по-често, отколкото това се прави в лекарските кабинети. Освен това, измереното от личния лекар кръвно налягане е моментното, което съвсем не означава, че е постоянно поддържаното.

Апаратите за кръвно налягане за домашно ползване обикновено са с маншет за ръка или за китка и тяхното ползване изглежда елементарно. Но дали това е вярно? По-долу са дадени възможните грешки при измерването на кръвното налягане в домашни условия. Те са недопустими, защото въвеждат пациентите и лекарите в заблуждение, водещо до неправилно поставени диагнози и предписването на неподходящи или/и неточно дозирани лекарства.

Грешка 1. Измерване на „грешната ръка“

Принципно, кръвното налягане може да се мери както на лявата, така и на дясната ръка, като стойностите могат да се различават с 20 и повече мм Hg стълб. Ето защо е желателно измерване и на двете ръце, като за меродавно да се считат усреднените стойности от двете измервания. При значителни разлики обаче, е подходящо контролните измервания да се осъществяват на ръката, където се фиксират по-високите стойностите на систолното или/и диасистолното налягане.

Грешка 2. Разхлабен маншет

Ако маншетът не е достатъчно пристегнат към надлакътната част на ръката, респективно към китката, то измерваните стойности ще бъдат по-високи от действителните.

Грешка 3. Твърде пристегнат маншет

В този случай, горната стойност за систолното налягане е нереално ниска, докато долната стойност за диастолното налягане – нереалистично висока.

Грешка 4. Ръка, притисната от навит ръкав на дреха

Ако ръкава на ръката, където налягането се измерва, е тесен и я притиска при навиването му нагоре, то получените стойности са грешни; дрехите с дълги ръкави да се свалят напълно, което не се отнася до тънки блузи.

Грешка 5. Ръката с маншета се държи на неправилно място

Грешките, които всички допускаме при измерване на кръвното налягане

Измерването на кръвното налягане на пръв поглед изглежда елементарно. Но въпреки това допускаме някои грешки, които се отразяват на кра...

По време на измерването маншетът трябва да е на нивото на сърцето; ако ръката е по-високо поставена, то измерваните стойности са нереално ниски, а ако маншонът е под нивото на сърцето – те са твърде високи.

Грешка 6. Измерване на кръвното налягане непосредствено след хранене

В този случай кръвният поток към храносмилателната система се увеличава значително, което води до нереално ниски стойности и за двете граници; трябва да се изчака поне час след храненето.

Грешка 7. Консумиран е алкохол, чай или кафе

Приемът на алкохолни напитки разширява кръвоносните съдове и кръвното налягане спада, но скоро след това се повишава. От друга страна, чаят и кафето повишават кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com