Кока-Кола събра 550 години вдъхновение, за да отбележи своята 55-годишнина в България

2456
Кока-Кола събра 550 години вдъхновение, за да отбележи своята 55-годишнина в България
Снимка: Coca-Cola

Близо 550 години е общият трудов стаж на служителите на Системата на Кока-Кола в България, които се включиха в кампанията „55 години Кока-Кола в България в 55 истории от 55 думи“. Заедно с тях участие взеха и едни от най-популярните българи – изпълнители, актьори, писатели, телевизионни водещи и др., както и някои от дългогодишните партньори и клиенти на Кока-Кола в България. Целта на кампанията е да събере част от най-топлите спомени, забавни истории и специални моменти, свързани с Кока-Кола и така да илюстрира богатата й история у нас.

Едни от най-дългогодишните служители на Системата на Кока-Кола в България споделиха уникални лични и професионални спомени, свързани с работата им през последните няколко десетилетия, през които са изградили ценни приятелства, придобили са изключителен опит и са развили обширни умения и знания. Сбъдната мечта, бленувана цел или щастлива случайност – за тях Кока-Кола се е превърнала в много повече от работодател през всички тези години, а емоционалните им истории доказват, че Кока-Кола е семейство.

Някои от най-популярните и обичани българи от различни сфери на изкуството и обществения живот също споделиха своите 55 думи, с които свързват Кока-Кола. Изпълнители, актьори, писатели, телевизионни водещи, влогъри и инфлуенсъри, сред които Мария Илиева, Графа, Любен Дилов-син, Камен Воденичаров, Криско, Михаела Филева, Stan&Stefi, Силвия Петкова, Митко Павлов, Гери Турийска, Емил Конрад и много други, направиха 55-атата годишнина на Кока-Кола още по-специална, като разказаха личните си истории. Част от многобройните партньори и клиенти, с които Кока-Кола работи години наред,  споделиха в 55 думи колко ценно е партньорството между тях – търговска верига „Фантастико“,  OMV България, Ebag, верига магазини „Аванти“ и Джуниър Ачийвмънт България.

В продължение на 5 седмици историите бяха публикувани в различни онлайн медии в поредица от общо 55 вдъхновяващи текста. По този начин читателите станаха съпричастни със символичното отбелязване на годишнината на Кока-Кола в страната и имаха възможност да си спомнят и своята Кока-Кола история.

На финала на кампанията споделяме историята, без която тези 55 години не биха били възможни, историята, от която започва всичко – стъпването на Кока-Кола в България.

През 1965 г. Тончо Михайлов - технолог в предприятие за безалкохолни напитки, пътува в командировка в Париж. В малко френско бистро поръчва „оранжада“ към вечерята си и му сервират Fanta. На следващия ден той моли колегите си да го заведат в предприятието, където се произвежда Fanta, тъй като иска да предложи тази „оранжада“ за производство и в България. Така се озовава в завод на Coca-Cola, където го приема вицепрезидентът на компанията във Франция. Г-н Михайлов е притеснен как ще се приеме напитката в България, тъй като вкусовете на Coca-Cola и Fanta са непознати по това време, домакините пък са изненадани от интереса на българина. В България обаче се ражда още по-смела идея – да се произвежда Coca-Cola у нас. Така, само няколко седмици след командировката на г-н Михайлов в Париж, Компанията Кока-Кола подписва договор за производство на иконичната напитка в България и страната се превръща в първата на изток от Желязната завеса, в която започва производство на Coca-Cola - през есента на 1965 г., а логото върху контурните бутилки за първи път е на кирилица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com