Най-мощните билки за имунната система

30558
Най-мощните билки за имунната система
Снимка: iStock/Guliver

Пълноценното хранене е изключително важно, особено в сезона на настинките и вирусите. За щастие няколко чудодейни лека също помагат за подсилване на имунната система, пише електронното издание bellaknowsbest.com. Ето кои са те.

Ехинацея

Ехинацеята е първата в списъка на най-добрите билки за имунната система. Тя произхожда от Северна Америка и е бил използвана от индиански племена. Научно доказано е съдържанието на активни вещества в нея, които стимулират имунната система.

Ето какви са нейните полезни свойства:

  • успокоява възпалено гърло
  • лекува кашлица и главоболие
  • противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции
  • укрепва кръвоносните съдове
  • елиминира свободните радикали
  • стимулира активността на белите кръвни клетки
  • води до производството на интерферон (естествено антивирусно вещество)

Можете да я приемате в различни форми ( включително под формата на чай ) и е подходяща и за малки деца. Като цяло ехинацеята оказва положителен ефект при хроничен бронхит, хроничен синузит и много други вирусни заболявания и ефективно допринася за повишаване на имунитета.

Астрагал

Тази билка произхожда от Китай и е едно от най-добрите растения за стимулиране на имунната система. Астрагалът повишава активността на имунните клетки и създава нови.

За целта е необходимо да се приемат лекове, приготвени с корена от билката. Стритият на прах астрагал може да се добави директно към ястията, които приготвяте. Достатъчно е да се вари 30 минути на слаб огън.

Черен бъз

Черният бъз има силно имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Проучвания на американски учени доказват, че той помага при редица заболявания и ускорява производството на антитела в организма.

Биофлавоноидите и протеините, които се съдържат в черния бъз, унищожават вирусите. Освен мощен имуностимулатор, той е и силен антиоксидант, понижава холестерола и подобрява сърдечната дейност.

В черния бъз се съдържа голямо количество витамин С, пектин и целулоза, както и органични пигменти, танини, витамини Р, А и В.

Може да се консумира под формата на мармалад, конфитюр, вино, сироп и др.

Женшен

Женшенът е древен лек срещу много болести. Той е една от най-добрите билки за имунната система. Изобилства от пектин, захари, ензими, танини, алкалоиди, смоли, фитостероли и освен това съдържа витамини С, В1 и В2.

Женшенът съдържа големи количества фосфор, манган, желязо, микро- и макроелементи. Веществото панаксин, което влиза в състава му, оказва тонизиращ ефект върху сърцето и кръвоносната система, като едновременно с това успокоява и премахва болката.

Глюкозидите в женшена регулират нивата на кръвната захар, а гинзенозидите стимулират метаболизма и функцията на ендокринните жлези.

5 вкусни напитки укрепват имунната система и подобряват здравето

Има много здравословни и вкусни напитки, които са отличен източник на витамини и хранителни вещества. Благодарение на богатия си състав...

Проучване на учени от Хонг Конг потвърждава наличието на седем съставки в женшена, които стимулират имунната активност, като същевременно спират възпалителните процеси.

Не забравяйте, че не трябва да приемате женшен повече от 3 месеца поради стимулиращия му ефект, който може да предизвика нервност и безсъние. Освен това приемът му не се препоръчва за бременни жени, кърмачки или деца. Билката не трябва да се комбинира с храни и напитки, съдържащи кофеин.

Алое вера

Алое вера е от растенията, които повишават имунната система. Освен това има противовъзпалителни и антивирусни свойства и действа като естествен антибиотик .

Гелът от листата на растението съдържа витамини А, С, Е, В, фолиева киселина, мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калций и манган.

7 съвета за укрепване на имунната система

Има много изписани правила за здравословния начин на живот. Никъде обаче не става известно до каква степен здравословното оказва влияни...

Веществото ацеманан в алоето подсилва имунната система и намалява риска от развитието на туморни клетки. Освен това предпазва от хипертония и сърдечни проблеми, понижава нивата на холестерола, подобрява кръвообращението на крайниците, тонизира и ободрява. 

Котешки нокът

Котешкият нокът произхожда от Перу и е една от най-добрите билки за имунната система в САЩ. Най-често се използва при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при заболявания на храносмилателната система.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или фитотерапевт, както и да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com