Ползи от консумацията на зелен чай

13057
Ползи от консумацията на зелен чай
Снимка: iStock

Зеленият чай се получава чрез минимално окисляване от листата на вида Camellia sinensis, т.е. китайски чай. Има и японски сорт зелен чай. Свойствата на зеления чай се различават от тези на черния чай, но последният има по-голяма група привърженици. Казва се, че зеленият чай има силни антиоксидантни свойства, тъй като намалява риска от развитие на някои видове рак. Също така допринася за регулирането на правилното функциониране на кръвоносната система. Списъкът със свойствата на зеления чай обаче е дълъг. Какви са ползите от консумацията на зелен чай?

Свойства на зеления чай и хранителни вещества

Сухите листа от зелен чай съдържат около 2 пъти повече кофеинотколкото сухо кафе на зърна. Самите ние обаче можем да модулираме всяко количество кофеин, което може да се намери в чая, който варим. Ако процесът на приготвяне не е твърде дълъг и използвате не твърде много сухо количество от чая, съдържанието на кофеин може да бъде до три пъти по-ниско, отколкото в приготвеното кафе. По този начин количеството кофеин в зеления чай се увеличава с увеличаване на количеството по отношение на врящата вода и с времето за варене. В допълнение към кофеина, зеленият чай съдържа и други съставки, които стимулират нервната система. Това са други метилксантини: теин, теофилин (помага за отпускане на бронхите) и теобромин, който присъства в големи количества в тъмния шоколад. Теоброминът води до разширяване на кръвоносните съдове. Тези съединения лесно проникват в мозъка, причинявайки аналептичен ефект, намаляват чувството на стрес и подобряват настроението.

Зеленият чай съдържа също многобройни съединения, наречени флавоноиди , по-точно катехини. Катехините са съединения, които са силни антиоксиданти, тъй като действат върху процесите, които увреждат клетките. Катехините също регулират кръвното налягане и намаляват риска от атеросклероза, тъй като влияят върху концентрацията на липиди в кръвта. Зеленият чай е до белия чай най-богатият източник на катехини, тъй като съдържа почти 30 процента от тях.

Зелен чай - как да се вари?

За да се запазят свойствата на зеления чай по време на варенето, трябва да се направи инфузия на точното количество сушен чай (в зависимост от интензивността на инфузията). Залейте сухия чай с вода при температура около 70-80 градуса по Целзий и я оставете да се запари, покрита, за 3 минути. Не трябва да удължаваме времето за варене, защото тогава концентрацията на кофеин се увеличава и запарката от зелен чай става по-тръпчива. Подобно свойство може да се наблюдава при изливане на прекалено гореща вода върху изсушен зелен чай. Ако нямаме кухненски термометър, можем просто да изчакаме около 10 минути след кипене на водата и след това да излеем сушата в нея. Вкусът на идеално сварения зелен чай трябва да е фин и не трябва да има горчив послевкус. Можем да варим зелен чай няколко пъти.

Свойства на зеления чай и отслабването

В многобройни изследвания е доказано, че зеленият чай има отслабващ ефект поради наличието на полифеноли, които влияят върху усвояването на хранителните вещества. Някои проучвания също показват свойството на зеления чай да инхибира активността на ензимите, които са отговорни за усвояването на мазнините. Трябва обаче да се има предвид, че ако ви е грижа за отслабващите свойства на зеления чай, не трябва да го подслаждате. Следователно зеленият чай помага за стабилизиране на телесното тегло и намаляване на отлагането на тъканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com