Топ 10 правила за шофиране в жегата

8326
Топ 10 правила за шофиране в жегата
Снимка: iStock/Guliver

Пътуването в жегата, особено ако е на дълги разстояния, е истинско предизвикателство най-вече за шофьорите. В случая процесът на топлообмен се променя, кръвоносните съдове се разширяват, налягането се повишава, концентрацията намалява, изпитваме желание за сън и усещането за умора се засилва по-бързо.

В допълнение под въздействието на високата температура двигателят и различните сензори прегряват, което може да доведе до аварийна ситуация.

Как да предпазим себе си и колата си от подобни неприятности? Какви правила трябва да спазваме, когато пътуваме в горещо време?

1. Правилно паркиране

В този случай не говорим за спазване на правилата за паркиране, а за това как да не превърнете собствената си кола в сауна. Когато пътувате, трябва предварително да помислите за мястото за паркиране. Ако се налага да паркирате в центъра на града, където е трудно да се намери свободно място, тогава е задължително да си осигурите сенници за да предпазите интериора от прегряване.

2. Сутрешни пътувания

Препоръчително е през топлия сезон да планирате пътуванията си в сутрешните часове, когато температурата е най-ниска. По-добре е да прекарате обедната жега в хотела, а не на магистралата.

3. Вътрешно охлаждане

Всички съвременни автомобили са оборудвани с климатик или климатроник, но не всички шофьори ги използват правилно.

Препоръчително е първо да отворите вратите и прозорците и едва след това да включите климатика. Тази процедура е необходима не само за ускоряване на охлаждането на купето, но и за предотвратяване на образуването на малки пукнатини в уплътненията на предното стъкло.

Освен това дефлекторите в никакъв случай не трябва да бъдат насочени директно към вас, тъй като това е най-прекият път към настинка. Разликата между външната температура и температурата, поддържана в купето, не трябва да надвишава 7-8 градуса.

4. Много течности

Дори в климатизирано превозно средство, при горещо време водачът и пътниците му трябва да пият достатъчно течности. Не е препоръчителна консумацията на сладки и газирани напитки, както и на кафе.

5. Охлаждаща система

5 трика, които ще са от полза за всеки шофьор в жегата

Жегата често се отразява негативно на благосъстоянието ни. Разбира се, има много хора, които се чувстват комфортно при високи температу...

В жегата е повишено натоварването и за охладителната система на автомобила. Ако индикаторът за температурата на охлаждащата течност достигне червената зона или забележите излизането на пара изпод капака, не бързайте да го отворите. Някои неопитни шофьори отварят безразсъдно капака и капачката на разширителния резервоар за антифриз, излагайки себе си на риск от болезнени изгаряния.

Можете да повдигнете капака не по-рано от 10 минути след спиране на автомобила и след това да го оставите в това положение поне половин час, докато охлаждащата течност напълно се охлади. Едва след това със защитни ръкавици, развийте внимателно капачката на резервоара и добавете подходящото количество вода или охлаждаща течност.

6. Прегряване на двигателя

Климатикът в автомобила има не само безспорни предимства, но и редица недостатъци. Например, неговата работа значително увеличава разхода на гориво, а също така влияе отрицателно върху системата за охлаждане на двигателя. Ето защо, когато климатикът работи активно, е необходимо постоянно да следите температурата на двигателя и да го изключите незабавно, ако стрелката на индикатора за охлаждащата течност се окаже твърде близо до червената зона.

7. Специфика на пътната обстановка

Експерт разкри защо не е хубаво да се пие минерална вода в жегата

Всеизвестен факт е, че в жегата трябва да консумират повече течности, в количество най-малко от два литра на ден. Половината от него тр...

Всъщност зимният период е много по-тежък за шофиране, особено за неопитните шофьори.
Но не забравяйте, че проливните дъждове за секунди могат да превърнат магистрала в пързалка и неочаквано да се озовете в аквапланинг.

8. Спирачната система

Когато при екстремни горещини шофирате със скорост от 100 км / ч или повече, при натискане на спирачката, усещате че някои ви бута крака назад. Това усещане е плашещо най-вече за неопитните шофьори.

Правилното функциониране на спирачките силно зависи от качеството на спирачната течност.

Дори ако водачът е уверен в свойствата на течността, той трябва да избягва рязко спиране. В противен случай накладките ще започнат се прегряват и натискането на спирачките ще става все по-трудно

Учени: Глобалното затопляне ще достигне своя пик между 2021 г. и 2025 г.

Метеоролозите на ООН прогнозират рекордно високи температури през следващите пет години. Средната температура, според тях ще надви...

Според статистиката жегата засяга най-вече автомобили, оборудвани с ABS. Неизправността на спирачките се усеща още при първото натискане на педала след стартиране на двигателя.

9. Ниво на горивото

Препоръчва се всеки контейнер, предназначен за петролни продукти, да се пълни до не повече от 95% от капацитета му, тъй като при повишени температури горивото може да се разшири. Ако не оставите място за "въздушната възглавница", това може да причини ускорено износване на двигателя и деформация на капачката на резервоара.

10. Състояние на гумите

Прекомерното нагряване на гумите под въздействието на топлината, може да доведе до тяхното спукване. Ако това се случи по време на движение, може да предизвика сериозен инцидент. Ето защо е необходимо внимателно да следите състоянието на гумите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно