Вредна ли е рентгеновата снимка на белите дробове?

25371
Вредна ли е рентгеновата снимка на белите дробове?
Снимка: Pixabay.com

Много хора из социалните мрежи и групите в тях започват да се питат вреди ли рентгена на организма на човек и трябва ли да се прави профилактично след прекаран COVID-19. Разбира се, на този въпрос най-добре може да отговори личния ви лекар.

Когато имате симптоми на COVID-19 или дори такива, които не са сред най-честите за вируса, непременно се консултирайте с личния си лекар, който ще ви насочи как да започнете лечение. Никога не предприемайте домашно лечение и не се допитвайте до интернет за това какво да приемате. Ако се окаже, че сте с коронавирус, тогава най-строго трябва да следвате инструкциите на личния си лекар.

Ето какво е първото нещо, което трябва да направят преболедувалите COVID-19

Първото нещо, което трябва да направят хората, преболедували COVID-19, е да се подложат на безплатни прегледи на белите дробове. За тов...

С какво коронавирусът може да увреди белия ви дроб?

Вирусът поставя медиците пред постоянна битка с последствията от него. Всички добре знаем, че той може да навреди на белите дробове. Докторите съобщават още, че вирусът лесно се разпознава само по рентгеновата снимка с типичните за него изменения – бели петна, които представляват възпаление на белодробните клетки. Дори да се възстанови състоянието на белите дробове, може да останат частични увреждания за цял живот.

Трябва ли да си направите рентгенова снимка и колко е вредна тя за организма?

Много хора се притесняват, че рентгенът е вреден за организма и ако се чувстват добре, не виждат смисъл да си правят рентгенова снимка на белите дробове. Често обаче тези бели петна в дробовете не дават отражение на дишането и пациентът не може да разбере, че ги има. Рентгенът обаче показва всичко.

Ето защо някои пушачи имат напълно здрави дробове

Британски учени са открили загадката поради каква причина някои заклети дългогодишни пушачи се оказват на практика с напълно здрави бел...

Естествено е, че първо трябва да се консултирате с личния лекар, който да ви насочи дали е по-добре да си направите снимка или не. Някои хора обаче предпочитат сами да отидат, дори лекарят им да не е препоръчал, за да са спокойни и сигурни, че нямат никакви увреждания след прекаран COVID-19.

Ако се притеснявате, че рентгенът облъчва организма и може да му навреди, особено ако вече сте си правили снимка през изминалите месеци, трябва да знаете това. Нормалната и допустима „доза“ лъчение са 2 рентгена на година. Със сигурност йонизиращото излъчване не е полезно за организма, но в някои случаи може да спаси живота ви и трябва да се доверите на лекаря си. Бременните и кърмещи жени не е препоръчително да си правят снимки, освен ако това не е наложително и изрично предписано от лекуващия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com