Забравете за тези храни, ако искате да се събуждате енергични и тонизирани

1370
Забравете за тези храни, ако искате да се събуждате енергични и тонизирани
Снимка: iStock/Guliver

Почти всеки възрастен се е убедил, че когато похапне, веднага го обзема усещане за умора и става особено сънлив. Започва да се прозява, очите се затварят, без да можем да ги контролираме. Това не е следствие на тежкия и уморителен работен ден, а главният виновник е консумираната преди това храна.

Експерти са съставили списък от храни, които ни карат да се чувстваме уморени и да ни се спи по никое време, особено при съчетаването им в едно хранене.

1. Млечни продукти

Кашкавалът оказва особено силно релаксиращо въздействие, в сравнение с останалите млечни продукти. Причината за това е наличието на значително количество калций. Ако към кашкавала се прибавят и крекери, сънят ще ни пребори още по-бързо. Функцията на триптофана се засилва от наличието на въглехидрати в крекерите.

2. Бадеми

В бадемите се съдържа също триптофан. Тази аминокиселина е отговорна за производството на хормона на съня – мелатонин. В ядките се съдържа и голямо количество магнезий, който ни прави допълнително сънливи, облекчавайки мускулното напрежение.

3. Банан

Бананите съдържат калий, захар и магнезий. Тези съставки от своя страна помагат на триптофана за по-безпрепятствено навлизане в мозъка и така ни се доспива.

4. Орехи

В тези ядки съдържанието на триптофан е по-малко, в сравнение с бадемите, но разполагат със собствен източник на мелатонин. Точно орехите увеличават количеството на хормона на съня в кръвта и така предизвикват сънливост у хората, които ги консумират.

Как да си направим здравословен чипс само за 1 минута

Напоследък здравословното хранене все повече успява да измести консумацията на вредни и опаковани храни, които сме свикнали да купуваме...

5. Череши

Тези толкова вкусни плодове са доста богати на мелатонин. Все пак, консумацията на плодовете няма да има толкова приспиващ ефект както една чаша сок от тях.

6. Чай от лайка

Глицининът, който се съдържа в изобилие в лайката, притежава свойството да действа отпускащо на нервната система и на мускулите. Трудно е да останете концентрирани и бодри след употребата на чаша чай от билката.

7. Тиквани семки

Как да си приготвим ВКУСЕН и ЗДРВОСЛОВЕН картофен чипс

Почти не съществува човек, който да не обича да похапва чипс. Да, знаем, че това е една от онези вредни храни, които е добре да изключи...

Освен голямото количество триптофан в семките от тиква, количествата на магнезий и цинк също са огромни. И трите елемента, събрани в едно успокояват толкова много, че е почти невъзможно да устоите на изкушението да поспите за няколко минути.

8. Бял ориз

Гликемичният индекс на белия ориз е доста висок, което води до значителна сънливост в интервала от 3 до 4 часа след консумацията му. При жасминовия ориз сънливостта е най-осезаема.

9. Мазна риба

Мазните риби като риба тон, сьомга и други съдържат киселини, които съдействат за увеличаване производството на мелатонин. В следствие на тези киселини, нивото на хормона на стреса в кръвта намалява и е логично да ни се доспи след консумацията на порция мазна риба.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com