Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли откъде тръгва митът за черните котки?

30 май 2022, 11:15 часа

Папа Григорий IX обявил черните котки за помощници на Сатана и заповядал те да бъдат унищожени. Поради това из цяла Европа се разпространила чума, която през 1350 г. отнела живота на една трета от европейското население. Но причината не е в котките, а напротив, в тяхното изчезване. В крайна сметка, колкото по-малко котки, толкова повече плъхове разпространяват инфекцията. Тогава вече няма кой да ги хване, разказва чешкото издание Lidovky.

Предполага се, че черната котка носи лош късмет, но и щастие. Тя придружава вещици, а анархистите я избират за свой символ през 19 век. Какво всъщност са черните котки? Защо им е трудно да си намерят нов дом?

Малко са животните с толкова противоречива репутация като черните котки. Можете да ги срещнете навсякъде, защото черното е един от най-разпространените цветове сред домашните котки. Въпреки това в продължение на векове те трябва да се борят за собственото си съществуване. Имало е дори моменти, когато черните котки са били заплашени от унищожение. Без да го заслужават в различно време и в различни региони са били почитани и прокълнати.

Появата им ги е превърнала в символ на дявола във въображението на хората. Още по-лошото е, че много хора все още смятат, че са злобни, дори агресивни и носят лош късмет и затова „за всеки случай“ трябва да бъдат избягвани.

Момиче с татуировка на очите започна да плаче сини сълзи (СНИМКИ)

Живеем в модерно общество, но мистериозните представи на нашите предци остават в нашето подсъзнание. Затова понякога свързваме различни и като цяло несравними явления, виждайки определена връзка между тях. "Ами ако е вярно?" - мислим ние, изправени пред потвърждението на някои суеверия, включително за тези животни.

Колкото и рационални да сме, черните котки все пак са символ, който не ни оставя безразлични. Разбира се, ние сме в състояние да разберем, че срещата с черна котка не е задължително да повлияе на хода на събитията в бъдеще, но много от нас все още изпитват безпокойство. И ако трябва да си изберем котка, тогава най-вероятно последният ни избор ще падне върху котка с черна козина и жълти или зелени очи. Но защо? Наистина ли черните котки имат специални качества, които ги отличават от останалите?

Обикновена котка

Честно казано, черният цвят на козината сам по себе си не откроява котката по никакъв начин. Ако говорим за най-често срещания цвят на козината при домашните котки, тоест "полуулични" - тези, които живеят близо до човек, а не с него, и върху чието възпроизвеждане човек няма практически никакъв ефект, тогава това е черен цвят, а заедно с "дивите" райета, това е най-често срещаният.

Освен това черният цвят е полезен за здравето на котката. "Черните котки, за разлика от чисто белите, не се отличават с нищо по отношение на здравето. Черното не е свързано с някакво вродено заболяване. "Белите котки често страдат от глухота", казва Мартина Начерадска, ветеринар, който често се сблъсква с черни котки.

19-годишен предложи брак на 76-годишна жена

Често тези животни стигат до собствениците директно от улицата и имат много трудна съдба. Понякога причината е именно в цвета на козината им.

„За съжаление приютите са препълнени с черни котки, защото хората по много причини, най-често поради предразсъдъци, не искат да ги приемат“, продължава ветеринарката, която заедно със съпруга си осинови малка черна котка от приюта.

Въплъщението на дявола, което е по-добре да се унищожи

Черните котки привличат вниманието от незапомнени времена, въпреки че си струва да се добави, че в Европа те са станали обичайни обитатели на човешките жилища едва през късното Средновековие. Преди това основните "мишеловци" били представители от семейството на невестулките. Отрицателна символика е прикрепена към котките след булата на папа Григорий IX, наречена Vox in Rama. Булата излиза през 1233 г. поради разпространението на "еретически секти", срещу които се бори католическата църква. В документа котките са наречени въплъщение на дявола.

„Оттогава идеята, че котката е пратеник на дявола и оръдие на греха, се разпространява в цяла Европа“, обяснява Ивета Цуфалова, историк от Философския институт на Академията на науките на Чешката република, специалист по Ранно средновековие.

"Всъщност няма значение какъв цвят е котката, въпреки че именно черните котки са споменати в папската була. Но през нощта, както знаете, всички котки са едни и същи. Суеверията са свързани преди всичко със самата котка - същество, което е особено активно през нощта, когато се скитат заедно, бият се, чифтосват се и издават звуци, много подобни на детски викове или отчаяни човешки вопли. "Звуковият ефект" и неприятната външност на тези животни подхранвали въображението на хората,“ добавя историкът. Антропологичните и лингвистични проучвания показват, че котките са били свързани със секса и сексуалността като цяло, но и с насилие.

5 неща, които успешната жена има на бюрото си

Постепенно тези негативни идеи са фиксирани именно за черните котки. „Репутацията“ е засилена от процесите срещу вещици и последвалите празнувания на Хелоуин в Северна и Южна Америка след колонизацията на Северна Америка от европейците. Морските пирати също допринесли. „Черната котка като знак на вещица, предвестник на нещастие и знак на мистериозното, постепенно се превръща в универсален символ, който се разпространи извън Европа”, продължава Ивета Цуфалова.

Струва си да се добави, че с течение на времето възприятието за котките се е променило, което е било свързано с определен културен произход. Следователно не може да се каже, че котката винаги е означавала автоматично „зло“ или „добро“.

Черната котка носи щастие на собственика си

Котките са били третирани положително преди всичко в древен Египет. Няколко богини - Мафдет, Бастет, Сахмет и Хатор - са изобразявани като подобни на тези животни, въпреки че като цяло външният им вид прилича на различни котки. Котките символизирали женственост, власт, главно държавна власт, както и изтънченост и нежност.

Положителното възприемане на (черните) котки впоследствие се предава на Римската империя. Но след разпространението на християнството котките започват да се свързват с езичеството. "Най-силно изразената символика на черната котка като предвестник на нещастието е била при келтите. Черните котки също са заемали специално място в японската култура", добавя Ивета Цуфалова, отбелязвайки, че разбирането за ролята на котката се е превърнало в един от "кодовете", водещи до разбиране на определено общество или култура.

Например през 19 век в Европа и Съединените щати вече не се вярва, че черните котки носят лош късмет, но този лош късмет обещава да убие или осакати котка. „Тогава котката може да се върне и да ви изплаши, защото дори и да я убиете, тя все още има един от деветте й живота“, обяснява доцент Петр Янечек, фолклорист и етнограф от Института по етнология към Философския факултет на Карлов университет.

История за вярно и след смъртта куче, която ще ви разплаче

В чешката среда през първата половина на 20-ти век се разпространяват истории за нощни събирания на домашни котки в горите, където царят на котките и самите котките говорат човешки език. По този начин котките обикновено се свързват с всичко мистериозно, а в случая с черните котки, негативно възприеманият им цвят също играе роля.

Освен това в Европа и в САЩ някога се е смятало за лош знак да видиш черна котка, но притежаването на такава, напротив, обещава щастие. „В африканския фолклор и худу (версия на вуду) се е смятало, че черната котка има голяма сила и нейният собственик може да притежава силни чарове. Според някои фолклористи това са останки от дългогодишен култ към котките, известен в много региони на Африка“, добавя Янечек. Може би това е допълнителна причина да изберете черна котка в приют.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес