11-и пакет: ЕС ще спира кораби, заобикалящи санкциите срещу руския петрол

2403
11-и пакет: ЕС ще спира кораби, заобикалящи санкциите срещу руския петрол
Снимка: iStock

Европейският съюз предложи забрана на достъпа до пристанищата на блока за плавателни съдове, които се опитват да заобиколят санкциите срещу руския петрол. Причината е стремежът на ЕС да възпрепятства транспортирането на руски суров петрол и други продукти под ценовите ограничения, определени от Г-7, съобщава Bloomberg, цитирайки официални документи.

Мярката е част от по-широк пакет от санкции срещу Русия след нахлуването на страната в Украйна. Европейската комисия вече е подготвила чернова на 11-ия пакет наказателни мерки срещу Москва и той вече се обсъжда от всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Русия намалява добива на нефт с 500 хил. барела за ден

Русия намалява добива на нефт с 500 000 барела за денонощие в сравнение с количеството през февруари. Това съобщи вицепремиерът Алексан...

След като ценовите ограничения за руския суров петрол и петролни продукти вече са въведени, сега вниманието е насочено към затваряне на пропуските и по-ефективно прилагане на ограниченията.

Европейската комисия цитира "рязко увеличаване на измамните практики и свързаните с тях екологични рискове" от страна на плавателни съдове, които се опитват да заобиколят ценовите ограничения на Г-7 (60 долара на барел) и забраната за внос на руски петрол в блока. На корабите, за които се подозира или за които се установи, че нарушават санкциите - като участват в прехвърляне на товари от кораб на кораб - следва да се забрани да влизат в европейските пристанища, предлага ЕК.

Прехвърлянето от кораб на кораб се превърна в ключов фактор за пренасянето на московския петрол на пазара след забраната на ЕС за внос по море в началото на декември. Оттогава насам основните точки за прехвърляне на руски петрол са Сеута - испански анклав в Северна Африка, и край гръцкия бряг, близо до Каламата.

САЩ удариха индийски превозвач на руски петрол

САЩ наложи санкции на превозвача Gatik Ship Management, който е формирал цяла флота кораби за износ на руски петрол към Индия. Всъщност...

В началото на февруари испанските власти изпратиха писмо до местните фирми за корабни услуги, в което им напомниха, че улесняването на тази дейност крие риск от нарушаване на санкциите. На дружествата от ЕС е забранено да предоставят редица услуги за транспортиране на суров петрол, освен ако товарът на борда не е закупен на цена, по-ниска от 60 долара за барел, която е определена от Г-7.

Русия използва огромен флот от по-стари кораби, за да заобиколи ограниченията на ЕС и Г-7, пише Bloomberg в материала си. Тъй като много от тези плавателни съдове навършват 20 години, предишните собственици са очаквали да ги продадат за скрап. Вместо това те ги прехвърлят на новосъздадени компании, които продължават да ги използват.

Като част от планирания пакет от санкции, 11-ият в ЕС от февруари 2022 г. насам, блокът предложи да накаже кораби, които изключват навигационните си системи. За да бъдат приети, мерките ще трябва да бъдат подкрепени от всички държави членки на ЕС.

ОЩЕ: Русия продава големи количества петрол през тези държави - перачници

Страните от Г-7 обмислят твърди мерки срещу заобикалянето на санкциите за Русия

САЩ, Европа и други ключови съюзници на Украйна подготвят нови наказания срещу Русия, за да се опитат да затегнат примката върху иконом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика