АЕЦ "Козлодуй" няма задължение да снабдява с ток 100% от свободния пазар, но го прави

5115
АЕЦ "Козлодуй" няма задължение да снабдява с ток 100% от свободния пазар, но го прави

АЕЦ "Козлодуй" няма задължение по закон да снабдява 100 процента от свободния пазар на електроенергия в страната, но го прави под натиска на търговците и индустрията, заяви по време на дебат в КНСБ за правилата на търговията с електроенергия Мартин Тафров, директор "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй".

От 2007 г. ДКЕВР определя квоти само за регулирания пазар, след като АЕЦ "Козлодуй" покрие тази квота цялата останала енергия, която е произвела, е за свободния пазар, каза Тафров.

Трайков: Козлодуй е по-разумното място за нов реактор

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ "Козлодуй", които днес...

Той посочи, че от две години централата провежда едногодишни търгове за продажба на електроенергия на големи клиенти и дори и периодът да не е удобен, такива са действащите правила.

Тафров отбеляза, че евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй", която се купува под себестойност от обществения доставчик НЕК, би трябвало да отива за защитените битови потребители - нашите родители и баби и дядовци, но не се знае дали не отива за износ, и НЕК, и ЕСО трябва да представят отчети за това. С енергията, която продаваме на свободния пазар, ние трябва да покрием загубите си от регулирания пазар и да ни останат достатъчно средства за инвестиции в централата, заяви Мартин Тафров и припомни, че предстои удължаване живота на 5 и 6 блок, както и увеличаване на мощността на блоковете, за което са нужни допълнителни средства.

Ако една единствена централа осигурява 100 процента от енергията на свободния пазар, това изкривява цената, затова при последния си търг ние обявихме по-малко количество енергия за свободния пазар у нас, което да покрива около 60 процента от нуждите или 250 мегавата, обясни Тафров. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com