Безобразният харч на народна пара е опиянил управници и опозиция

3992
Безобразният харч на народна пара е опиянил управници и опозиция
Снимка: Actualno.com

Многоръката богиня на разхищението е във вихъра си. Рекордни разходи в проекта за бюджет 2022 - и като сума, и като дял от икономиката ни. Управляващи и опозиция се надпреварват кой ще направи по-неразумно и разгулно предложение. Кой ще изглежда по-щедър с народната пара, правейки с чужда пита помен.

Нетен нов дефицит от над 4 млрд. лв или 4 на сто спрямо БВП (при свръхпозитивна прогноза за растежа?!), нарастващ дълг с тенденция от 24% спрямо икономиката сега да ударим 30% - само след две години. И заформящо се неизбежно вдигане на данъците във времето.

Кузман Илиев: Енергийното ни ритуално самоубийство не е вариант дори да е аплодирано от Брюксел

"Енергийното ни ритуално самоубийство не е вариант - дори да е аплодирано от Брюксел". Това написа икономическият анализатор Кузман Или...

Но не дефицитът, който се акумулира в дълг, е най-големият проблем, макар да сме виждали румънски и руски фалити при по-малко от 15 на сто. По-същественият проблем е, че икономическият процес у нас се политизира извънредно. Реално правителството ще преразпределя близо 46 на сто от изкараното през годината в икономиката, ако прибавим и 3-те милиарда, прехвърлени от миналата година към сметката. А бяхме стигнали на нива от 37 на сто през 2017-а година, когато - още при “Борисов 3” - “започна промяната”. За жалост тя днес действително продължава, но и тогава и сега - в грешна финансова посока. Вече гоним действително опасните 50 процента, където пилеенето и неефективността водят неизбежно до обедняване и стопански регрес. Три месеца след приемане на бюджета ще има нова актуализация, а при недай си Боже по-бавен растеж, реалният дял ще е дори по-голям.

Ирландците, например, рядко минават 25-е, процента затова и се водят стопанско чудо, а технологичните гиганти се надпреварват да позиционират централите си там. Самият идеолог на държавната намеса в икономиката лорд Кейнс е считал, че повече от 25 на сто е грешка.

Този подход към управлението на държавните финанси води до политизиране на икономическия процес - колкото и да са добри намеренията. И до корупционен натиск. “Политизиране” всъщност е евфемизъм за “фашизиране на икономиката” или “олевяване до социализъм”. Няма свободен пазарен процес. Няма свободна икономика, която губи в неравната битка с политическата целесъобразност.

Някой ще каже: а Франция? Там държавата иззема и харчи 60 евроцента от всяко евро, изкарано през годината. Но там дългът наподобява на гръцкия при рухването му, безработицата е структурна и социалният мир отдавна е непознато понятие.

Отделно, в самата еврозона дългът е средно 100 процента от икономиката, а Пактът за стабилност и растеж, който залага 60% дълг 3 % дефицит спрямо БВП като опасни тавани - вече е тотален анахронизъм. Отживелица и варварска “пранга” пред лелеяният политически харч назаем във все по-зелена и лява Европа. Реално и тези правила за фискално благоразумие предстои да се “променят” скоро, ерго - да станат по-хлабави. Така, както глобално се хармонизира и корпоративния данък нагоре - засега на ставка от 15 на сто, но скоро - и повече. Някой трябва да плаща исторически високия правителствен дълг все пак. Инфлацията, която се създава точно с тази цел глобално - няма да е достатъчна.

Кузман Илиев: Само затваряме, а предлагането го няма

Само затваряме, а предлагането го няма. Има голямо търсене, а няма предлагане и цената изхвърча. Това заяви икономистът Кузман Илиев пр...

У нас целият прогнозиран статистически растеж структурно се базира на две неща: социални разходи, стимулиращи потреблението на домакинствата, от една страна, и капиталови разходи (инвестиции на правителството), които са 35 на сто нагоре спрямо година назад или над 8 млдр. лв., от друга.

Държавните инвестиции обаче не са друго освен политическо потребление. Винаги и навсякъде. Често служат за буфер - спешен ресурс за извънредни нужди и купуване на благоволението на гласовити социални групи, възприемани като потенциален благодарен електорат. Ясно е, че непрозрачността, в която са обвити поражда това съмнително и често оправдано усещане за “корупционен натиск”, “клиентелизъм” и политическа рента.

Устойчив растеж на производителността на труда - и оттам на реалните ни доходи - има само с частни инвестиции. Тогава, когато са валидирани реално от търговския успех на фирмата, която ги прави. Иначе говорим за разхищение и пропилян производствен ресурс.

Компенсациите не решават системните проблеми в енергетиката и не могат потушат ефектите от “Зеления преход” на европейско равнище. Всъщност да се компенсира някой за високи цени на един или друг производствен фактор е нечуван прецедент. Иначе хазната трябва да “компенсира” всички българи за наполовина по-малката им покупателна сила спрямо европейските граждани. Без системно преструктуриране на старите и създаване на нови енергийни мощности - цената на електрическата енергия ще бъде все така висока. А рисковете пред енергийната ни сигурност, все така нарастващи.

В бюджета има и “политика по доходите” - намалява ги. Наказани са най-производителните у нас, чиито максимален осигурителен праг се вдига. Вдига се и МРЗ, която е само закон, забраняващ наемане под сумата решена от всезнаещия регулатор. Ясно е, че ако мярката бе безвредна и не водеше до пречки пред наемането на неквалифицирани или млади хора, МРЗ щеше да е направена направо 2000лв., а не 710лв. нали? Нагоре са минималните прагове и за основновните икономически дейности, съобразно ръста на МРЗ, на самоосигуряващите се - също. Не е работа на министъра на финансите да решава кой предприемач е “некадърен” - това го решават потребителите като не купуват стоката или услугата, които произвежда. Когато със забрани или рестрикции, високи осигуровки, раздута инфлация или нереформирана администрация се пречи на предприемачите обаче е трудно да се разбере те ли са калпави или министъра - понеже последните негативни фактори зависят именно от него. А да се приучава бизнесът към компенсации, помощи и програми за заетост е вредно по линия не само на сгрешени стимули, но и на предприемаческа култура. Тя е заложена в гените ни, но е и доволно мачкана през голяма част от Освобождението ни насам.

Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България. Това заяви икономическият и политически анализатор Кузман Илиев ...

Много болезнено днес се усеща и инфлацията. Тя е външен феномен - ЕЦБ печата пари и не вдига лихвите, - но ние сме вързани за тази валута с борда, а когато теглим външен дълг, се раздува допълнително паричната маса. Затова растат и цените - защото има твърде много пари в икономиката. През раздутите заплати в държавния сектор, където средните възнаграждения надвишават тези в частния, плюс безотговорните социални разходи - новите пари навлизат в парично-стоковия оборот, повишавайки като симптом крайните цени в магазините.

Финансово отговорното държавническо поведение изисква здрав разум, издържана икономическа теория и политическа воля за “промяна”, но в правилната икономически посока. Никой няма нужда от повече от същото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика