Бил Гейтс пита Калфин: Ще запази ли Европа щедростта си към хората в нужда!

5199
Бил Гейтс пита Калфин: Ще запази ли Европа щедростта си към хората в нужда!
От 7 млрд. жители на планетата около 5 млрд. се нуждаят от някакъв вид подпомагане, за да оцелеят

Ще остане ли ЕС най-големият донор за развиващия се свят, или кризата ще прекъсне европейската щедрост. С този въпрос филантропът и основател на "Майкрософт" Бил Гейтс се обърна към докладчиците на Европейския парламент за следващия бюджет на съюза Ивайло Калфин и Раймер Бьоге.

Тримата се срещнаха в Брюксел, където Гейтс има поредица от срещи с представители на европейската администрация за окуражане на донорството. След оттеглянето си от "Майкрософт" Гейтс се посвети изляло на благотворителна дейност в Африка, където работи чрез фондацията си "Бил и Мелинда Гейтс".

Ивайло Калфин: Ура! В България има гражданско общество

Ивайло Калфин разпрати коментар до медиите по повод предложението на Народното събрание за мораториум върху проучването и добива на шис...

Според Гейтс светът още не си дава сметка, че ако гладът и недохранването са проблеми, които засягат непосредствено само хората, които страдат от тях, то недостатъчното развитие на следващите поколения и липсата на достъп до образование, ще създадат дългосрочни проблеми на целия останал свят. От 7 млрд. жители на планетата около 5 млрд. се нуждаят от някакъв вид подпомагане, за да оцелеят.

Гейтс коментира като обнадеждаващо първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджет на ЕС за 2014-2020 г., който възлиза на 1,35 трилиона евро. Около 70 млрд. от тях са предназначени за външната политика на ЕС. Той прояви интерес към хода на преговорите, които Калфин и Бьоге водят от името на парламента със страните членки.

Ивайло Калфин увери госта, че в парламента ще намери множество поддръжници на каузата си, но че в страните членки, особено сред нетните платци, има решимост за замразяване и дори за намаляване на разходите, от което ще пострадат и бюджетите за подпомагане на хората в развиващите се държави.

Гейтс критикува подхода на големи икономики, които едва ли ще успеят да изпълнят ангажимента си да отделят 0,7% от БВП за подпомагане на развиващите се държави.

Калфин пред ЕП на дискусия за Унгария: И България има проблеми!

Последните избори за президент и местни власти в България през изминалата 2011 година дадоха нагледен урок как не се провеждат демократ...

Ивайло Калфин обърна внимание върху недостатъчната ефективност на европейската помощ за развитие. "Не е достатъчно само да гледаме конкретните цифри, важното е да си изработим критерии за оценка, да приоритизираме целите си и да се следим за оползотворяването на средствата", посочи той.

"Ако искате да сте по-ефективни, трябва да сте по-гъвкави", препоръча филантропът. Той препоръча Европа да заложи на Европейския фонд за развитие, на Глобалния алианс за ваксиниране и имунизации и други големи организации, тъй като двустранния подход създава твърде много бюрокрация за властите на страните получателки и технически трудности за страните донори, които трябва да формулират, одобряват и контролират изпълнението на проектите.

Калфин и Бьоге вече преговарят активно със страните членки по бюджета на ЕС за 2014-2020 г. Разчита се разговорите да приключат в края на годината, а през есента да са ясни конкретните параметри на бюджета. Според първоначалното на Европейската комисия през следващия бюджетен период ЕС ще разполага с общо 1,35 трилиона евро, от които около 70 млрд. за външната си политика по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика