Бизнесмените застаряват застрашително

6869
Бизнесмените застаряват застрашително

Младите предприемачи са едва 5% от всички български бизнесмени. Възрастните - над 60-годишна възраст, са 15%. Една трета от българските малки и средни предприятия са семейни фирми, а 70% от семейните фирми все още се управляват от техния основател. Точно тези седемдесет процента от фирмите са изправени пред реално закриване с оттеглянето на основателя от бизнеса. Те са основата на българската икономика – над 99% от нея са именно такива фирми, предаде Стандарт нюз.

Това сочи тазгодишният анализ за състоянието и проблемите на сектора на микро, малките и средни предприятия в България на агенцията за маркетингови проучвания НОЕМА.

Анализът разглежда макроикономическата среда, в която се развиват предприятията, актуалното им състояние, конкурентноспособността им. Какво се случва в сектора месеци след като кризата започва да отшумява, кои фирми успяват да се възстановят от нея, на какво място във фирмената политика се нареждат иновациите, като основа за конкурентноспособността.

У нас най-голям е броят на микрофирмите – те са 325 хиляди. Малките предприятия, според статистиката са почти 23 хиляди, а средните – 4444. Големите фирми са само два процента от икономическата картина или 744. Демографски концентрацията на бизнеса е в южна България – тук, за разлика от северната част на страната, преобладават фирмите от преработващата индустрия. Ярка е границата на икономическото развитие между северна и южна България. Вероятно за това допринасят, според експертите на НОЕМА, и лошите пътища. Кризата най-силно е засегнала производствените фирми в сектора – най-много от тях са спрели работа или са били закрити през последните години. Според анализа, три четвърти от работещите у нас са заети именно в малки и средни фирми, затова там най-силно се наблюдава спад на заетостта. В големите фирми той е значително по-малък.

Финансовите показатели на сектора показват леко влошаване през последните години.
Приходите от дейността са намелели с процент и половина, паднали са и оборотите. Според анализа, през месеците на икономически и финансови затруднения фирмите са пестили от инвестиции в дълготрайни материални активи, тоест в ново оборудване. През 2011 г. малките и средни предприятия са разчитали на износа, показват данните – наблюдава се увеличение на дела на такива фирми. Изнасят се главно продукти за преработка, машини и оборудване, като най-голям дял от износа е насочен към другите държави от ЕС. Предприемаческото съсловие у нас застарява, не се наблюдава приемственост, повечето предприемачи са над 46 г., предупреждава Ралица Ганева от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, с чието съдействие е изготвен анализа.

Финансирането е един от най-големите проблеми за малките и средни фирми. Обикновено банковите институции подхождат твърде селективно, когато става въпрос за кредитирането им. Анализът посочва необходимостта от алтернативни източници за финансиране на бизнеса. Недостатъчните финанси са причина да не се влагат достатъчно средства в иновации.

Според Ганева през миналата година 62% от фирмите са ползвали за финансиране средства на собственика. Това означава че липсата на финансиране през последната година е била запълнена със собствени средства или средства на близки и приятели. По отношение на иновациите нашите малки и средни предприятия изостават значително в развитието си. Под десет процента от тях си сътрудничат с образователни и академични институции. През 2011-а почти 40% от иновациите са в процеси, свързани с намаление на разходите като ефект от кризата.

Интелектуалната собственост също е слаба черта на българските малки и средни фирми.
Много малък е процентът на активните предприятия в тази сфера. Едва седем процента от тях имат регистриран патент, тринадесет на сто са регистрирали търговска марка, а под една пета са предприятията, които имат достатъчно средства да осъществят регистрацията на патент или търговска марка.

Редактор: Яна Баярова

Наемаме Файненшъл таймс

"Файненшъл таймс" ще помага на България, за да представи възможностите за инвестиции у нас пред компании от три континента - Европа, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика