БСК: Трябва да има равнопоставеност между банките и клиентите им

5066
БСК: Трябва да има равнопоставеност между банките и клиентите им

С идеята клиентите на банките да могат да прекратят едностранно договора за кредит или депозит, ако банката е променила неправомерно условията по договора, се търси равнопоставеност между двете страни.

Това каза в предаването "Това е България" на Радио „Фокус” Мирослав Тончев, главен директор на Българска стопанска камара.

По думите му, банките като организации, които професионално водят своите дела е нормално да защитават своите интереси, но може би в по-малка степен са защитени интересите на техните клиенти.

„Имам предвид, че договорите и условията, които се предлагат, в повечето случаи са доста стандартизирани и поставят в по- благоприятна позиция банковите институции”, поясни Тончев. „Смисълът е такъв, че когато човек депозира определена сума за някакъв период, му се предлага определен лихвен процент. Той си прави сметката каква доходност би получил от своите средства и съответно ако има пазарна или друга промяна и се наложи банката да промени лихвените проценти, би следвало клиентът да може да се възползва от възможността за избор дали да прекрати своя депозит”, обясни Тончев и добави, че това не е нещо което ощетява която и да било от страните, напротив - поставя нещата на една по-равнопоставена основа.

Мирослав Тончев коментира също и намаляването на лихвените проценти по кредитите. По думите му, в Българската стопанска камара това не е обсъждано.

„Предложение за намаляването на лихвените проценти не е правено. Българска стопанска камара винаги е търсела конструкцията в предложенията си. Лихвените проценти не са нещо, което да може да бъде определено с административен акт. В крайна сметка пазарът е този който ги определя”, категоричен бе Тончев.

По думите му камарата има претенции единствено относно структурата на лихвите в бизнес кредитите. „Компоненти от тези лихви не са достатъчно ясни и не са пазарни като индекси”, поясни Мирослав Тончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика