България 18-та сред застрашените от несъстоятелност

5531
България 18-та сред застрашените от несъстоятелност

България попада сред 20-те най-застрашени от изпадане в несъстоятелност държави, според класация, изготвена от „Бизнес инсайдър”. Страната ни е поставена на 18-о място в списъка, оглавен от Гърция, предаде Стандарт нюз.

Изследването обхваща 59 страни, като основен критерий за подреждането им е отговорът на въпроса: „Колко струва годишната застраховка на 10 000 долара държавен дълг?”.

1/3 от българската икономиката е в сивия сектор

Според Европейската комисия сивата икономика в България формира една трета от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава загуби за...

За икономистите това е т.нар. Суап за осигуряване срещу кредитен риск (CDS), т.е. сделка, която цели да застрахова дълга в случай на невъзможност да бъде изплатен.

Според експертите на „Бизнес инсайдър” най-скъпа е тази застраховка за задълженията на Гърция, Аржентина и Кипър. С други думи за тези държави е най-висок рискът да не покрият дълговете си.

Сред държавите от ЕС по-нагоре в списъка са Португалия, Ирландия, Унгария, Хърватия, Испания, Италия и Румъния. Непосредствено след България в ТОП-20 е Литва, следвана от Исландия.

Така от класацията става ясно, че Суап за осигуряване срещу кредитен риск на 10 хил. долара гръцки дълг струва 7015,10 долара. В същото време годишната застраховка на същия размер български дълг би излязла 393,15 долара.

България сред 3-те най-неатрактивни икономики по трудов пазар

Лошото качество на образованието и липсата на иновации и инвестиции спъват българската конкурентоспособност. Те нареждат България на ...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com