България губи конкурентоспособност

25442
България губи конкурентоспособност

България се нуждае от допълнително намаляване на заплатите и цените, за да се увеличи конкурентоспособността и икономическото производство да се върне на нивата си преди кризата. Това гласи анализ на „Кепитъл Икономикс”, съобщава БГНЕС.

Фиксираният валутен курс на България оскъпява лева с 10%, ако се вземат предвид инфлацията, задъхващият се износ, пишат Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко, икономисти в базираната в Лондон организация Кепитъл Икономикс. БВП е с 5% под пика си от 2008 г. и ще достигне отново това ниво едва през 2015 г., считат икономистите.

България е сред страните с най-висок риск от бедност в ЕС

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок. Това показва представен днес от Европейската к...

"Липсата на конкурентоспособност означава, че растежът вероятно ще остане много слаб в идните години. За времето, когато вносът на България се върне към пика си преди кризата, икономиката може да е изгубила близо десетилетие растеж", посочват те. Българската икономика изпита затруднения заради връзките с най-слабите икономики в еврозоната - Гърция и Италия купуват една пета от изнасяните стоки и контролират близо половината от банковите активи. Дори след замразяването на заплатите в държавния сектор, номиналните брутни заплати нараснаха с 50% от 2008 г. насам, а цените се увеличиха с 15%, пишат Шиъринг и Ермоленко.

Макар най-бедната държава-членка на ЕС да постигна растеж от над 6% в годината преди 2008 г., икономиката ще изпадне в застой тази година преди да се върне към растеж от 2% до 3%, прогнозира „Кепитъл Икономикс”. За да увеличи растежа до 3%-4% в следващото десетилетие, правителството трябва да привлече инвестиции, като намали бюрокрацията и корупцията, допълва организацията.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика