Данков: Може би ще има коледни надбавки за пенсионерите

10661
Данков: Може би ще има коледни надбавки за пенсионерите
Пенсионерите тази година са около 2 150 000

Ще има коледни надбавки за пенсионерите, ако в края на ноември все още сме на плюс в бюджета.

Това каза пред журналисти в събота финансовият министър Симеон Дянков, който разгледа разкопките на крепостта на полуостров Урдовиза в Китен, предаде Радио "Фокус" - Бургас.

10 малки, но важни успехи на Дянков

"Напоследък е все по-актуално да се говори за пропуснатите реформи. Донякъде това е обяснимо - очакванията винаги са по-големи от възмо...

Завършихме септември за първи път от 2008 година с излишък, октомври също бе добър месец, по предварителни данни, ще имаме балансиран бюджет, така че ако и ноември е добър, може би ще има възможност и за коледни надбавки за пенсионерите, но за да не сме популисти, гледаме бюджета за ноември. Аз обмислям, само като имам парите, така че това ще се говори през първата седмица на декември, уточни Дянков.

Не сме правили никакви разчети, просто гледаме бюджета да се изпълни. Пенсионерите тази година са около 2 150 000, значителна бройка - така че винаги, когато става въпрос за увеличаване на пенсии – дали надбавки или постоянно увеличаване, както правим от следващата година с 9.8%, това е значителна сума. Просто е голяма бройката на пенсионерите. Точно затова казваме какъв е бюджетът, защото става въпрос за десетки, може би за стотици милиони левове. Дори и потенциални като коледни надбавки - не е малка сума, обясни още Дянков.

Запитан дали ще има надбавки за държавните служители, така наречената 13-та заплата, министърът отсече „В никакъв случай, откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават".

"На тях им се плаща, за да си вършат работата. Променихме Закона за държавния служител от месец август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане, но извън това няма да има никакви допълнително пари. Изчистихме го това от закона. Оказа се, че в над 80 закона имаше такава възможност. Вече няма, защото не смятам, че те трябва да получават повече, отколкото им пише в договорите", заключи финансовият министър.

Българи и румънци мамят за гръцки пенсии

Хиляди българи и румънци се натискат за гръцки пенсии с фалшиви документи. Това съобщава френското издание „Експрес”, преда...

След като се запозна с новите археологически находки в крепостта Урдовиза Симеон Дянков обяви, че за следващата година за археологическата програма "Виа понтика" средствата ще бъдат увеличени двойно и ще бъдат около 30 милиона лева, допълва БГНЕС.

Парите ще бъдат предназначени не само за археологически разкопки, но и за консервация и подходяща експонация на древните артефакти по Черноморието.

Редактор: М. Дачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика