Държавата плаща на бизнеса за 52 дни

29646
Държавата плаща на бизнеса за 52 дни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Държавата ще се разплаща по-бързо с бизнеса. Стремежът на правителството е това да се случва два пъти по-бързо, отколкото в момента, заяви зам.-министърът на икономиката Красин Димитров по време на информационния семинар на ЕК. Това ще ускори и разплащането между самите фирми, предаде Стандарт нюз.

По-късно Димитров поясни, че това ще се случи, когато заработи електронното правителство и плащанията вече се осъществяват по електронен път. Той даде пример с Исландия, Финландия и Норвегия, където нещата вече са се случили и те са шампионите в Европа по бързо разплащане между държавата и бизнеса. Димитров не се ангажира със срокове кога ще заработи системата у нас, но обясни, че държавата е в диалог с бизнеса и вече са набелязани конкретни стъпки и съответните модули на електронното правителство. По данни на ЕК, България и в момента е сравнително добре по този показател. Държавата се разплаща с бизнеса средно за 52 дни, а самите фирми помежду си - за 38. Средно за ЕС сроковете са съответно 61 и 49 дни.

91% от фирмите у нас с оборот под 500 хил.

220 хил. фирми или 91% от предприятията у нас, имат оборот под 500 хил. евро на година. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика