Експерти: Няма да има масов отлив на наши работници

3436
Експерти: Няма да има масов отлив на наши работници
Не могат да се очакват и масови потоци от завръщащи се българи заради безработицата

Не може да се очакват масови потоци от българи, желаещи да работят на европейски трудови пазари.

Това каза проф. Любомир Стефанов, заместник-ръководител Катедра „Човешки ресурси и социална защита” в УНСС пред Фокус.

Масово движение към няколкото държави, които отвориха пазарите си не очаквам, защото там има икономически трудности и едва ли реално тези хора могат да си намерят работа, каза той.

От 1 януари 2014 година, когато тези ограничения отпаднат изцяло, работодателите у нас ще се окажат в съвършено различна ситуация и ще се конкурират с работодатели от други страни, при това доста по-богати.

Във всички случаи конкуренцията между работодателите в определена степен винаги води до увеличаване на възнагражденията, но не трябва да забравяме, че зад всяко увеличаване стои конкурентоспособност и по-конкретно производителност на труда. Това е една от трудностите на членството ни в ЕС - да се конкурираме с организации, с работодатели, а и с наемни работници и служители доста по-високо ниво в някои отношения от нас, каза той.

По думите му и в момента въпреки ограниченията на някои от европейските трудови пазари, има специалисти, които си намират работа без проблеми.

Драматични последствия аз лично не очаквам. Който е искал да се придвижи и е имал качествата да си намери работа в друга страна, вече го е направил, каза Любомир Стефанов. Има и страни, като Италия, в които въпреки ограниченията досега, от години работят много българи.

По думите му не могат да се очакват и масови потоци от завръщащи се българи заради безработица в съответната страна извън обичайните зони на движение на хора в рамките на Европейския съюз.

Тези хора, които работят извън България, го правят от немалко време и са се адаптирали към трудовите пазари на съответната страна. Масови потоци на завръщащи се едва ли можем да очакваме. Ако се случат обаче, биха били проблем, защото една част от тези заети работят нискоквалифицирана работа и ще окажат натиск върху онези сегменти на трудовия пазар, които и без това в България са в тревожно състояние, каза проф. Стефанов.

Европейската комисия трябва да обяви официално кои държави в ЕС ще продължат до 1 януари 2014 г. действащите ограничения за наемане на работници от България и Румъния.

До този момент е известно, че ограниченията ще бъдат запазени във Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Малта, Холандия, Люксембург, Белгия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика