Над 500 ВЕИ производители внесоха жалби до ЕК

5751
Над 500 ВЕИ производители внесоха жалби до ЕК

Над 500 души се събраха за пореден път пред ДКЕВР за протест срещу незаконосъобразната цена за достъп до електрическата мрежа, въведена с Решение на Регулатора, съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация.

Производителите обвиняват ДКЕВР в дискриминация, тъй като никоя друга технология за производство на ток (като АЕЦ и ТЕЦ) не заплаща такава цена. Освиркани бяха и разпределителните дружества, които без липса на всякакви аргументи ще се възползват от стотици милиони левове допълнителен приход под формата на такса за достъп. Таксата отнема до 40% от приходите на ВЕИ централите и ги поставя в невъзможност да обслужват кредити и съответно пред реалната опасност от фалити. Броят на засегнатите дружества е над 1400. Производителите продължават да настояват за отмяна на решението и да искат оставката на Ангел Семерджиев и колегите му.

Протестиращите преминаха пред сградата на Министерския съвет, а след това се събраха пред Представителството на Европейската комисия в България. Там бяха връчени стотици индивидуални жалби до ЕК, тъй като освен, че е в конфликт с националното законодателство, Решението на Регулатора нарушава редица общоевропейски нормативи, които са задължителни за страната. От Представителството увериха, че ЕК е запозната с проблема и вече се работи по темата с българските институции.

Таксата за достъп беше приета на 14.09.2012 от ДКЕВР по искане на електроразпределителните дружества (ЕРП) с аргумента, че производството от ВЕИ предизвиква значителни разходи по техническото управление и диспечиране на мрежата. Искането на ЕРП не бе придружено с никакви изчисления и конкретни данни. Вместо да се основава на реалните разходи по управление на мрежата, таксата беше въведена като процент от цената за изкупуване на тока от ВЕИ централите. По този начин две напълно идентични в техническо отношение инсталации, но пуснати в експлоатация по различно време, ще плащат различна цена за достъп до мрежата. Разлика в диспечирането на тези централи няма да има, но разликата в цената за това е над 100 пъти.

Писмо до ДКЕВР от последните дни, подписано от трите ЕРП, показва за пореден път липсата на ясни аргументи за налагането на такса достъп и че на практика ЕРП си служат с противоречиви доводи при доказването на нуждата от тази такса. Според писмото, събраните средства всъщност не са предвидени за ЕРП за управление и диспечиране на мрежата, а за друг разход - на крайните снабдители за компенсиране на преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ.

Обръщаме внимание, че този разход вече е разпореден от ДКЕВР за следващия годишен период и се поема от потребителите на електроенергия под формата на "ред зелена енергия". Според ЕРП обаче, парите са дори недостатъчни и предлагат обсъждане на допълнителен компенсаторен механизъм за събиране на още средства.

Протестиращите настояват за публичен отговор: Кой лъже - ДКЕВР, че с такса достъп ще се покриват разходи по диспечиране и управление или ЕРП, че средствата от такса достъп всъщност са предвидени за крайните снабдители за компенсиране на цената за изкупуване на тока от ВЕИ?

Редактор: Ивайло Кючуков

ВЕИ производители отново на протест срещу ДКЕВР, внасят и жалби до ЕК

Днес ще се проведе пети пореден протест на ВЕИ производители срещу дискриминационната и незаконосъобразна цена за достъп до мрежа, оп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com