Нараства износът на вино

5718
Нараства износът на вино

Макар процентът на повишение на продажбите на вино в чужбина да е едва 8 %, ние в Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и винопроизводителите сме на мнение, че има една благоприятна тенденция за нарастване в износа на български вина. Това каза д-р Димитър Гайдарски, главен директор на главна дирекция „Контрол в лозаро-винарския сектор” към ИАЛВ, предаде Фокус, цитиран от Стандарт нюз.

Министърът на земеделието и храните ежегодно изнася доклад за състоянието на лозаро-винарския сектор. „В доклада за 2011 година е посочено, че има нарастване с 8% в износа на български вина”, поясни д-р Гайдарски.

Найденов: Арабските страни все повече търсят българско агнешко

Арабските страни започват все повече да търсят българско агнешко, въпреки намалелия износ на агнешко към Гърция, който се дължи на криз...

„Тази година вероятно ще има малко по-ниски добиви на грозде, тъй като климатичните условия са малко неблагоприятни, но не се очаква винопроизводителите да претърпят загуби”, каза той. Д-р Гайдарски каза, че българските производители участват ежегодно на всички големи изложения на вина и търсят нови пазари.

„Има една тенденция за увеличаване на износа към Корейската народнодемократична република”, добави той и поясни, че най-големият пазар на български вина в момента е Русия, на второ място е Полша, следвана от Германия и Чехия.

„Като цяло не се забелязва разделение на вина, предпочитани в чужбина и у нас. Колкото до това дали в световен мащаб се предпочита червено или бяло вино - това зависи от модата. В момента се предпочита бялото вино, но има тенденция това да се промени в полза на червеното, тъй като то съдържа едно вещество - антиоксидант, което влияе върху стареенето и други окислителни процеси в организма”, каза още д-р Димитър Гайдарски.

Редактор: Ая Косарова

БСК: Внасяме повече, отколкото изнасяме

Стокообменът на България през 2011 г. се характеризира с по-голям прираст на износа (с 1,1 млрд. лв. или с 13,5 %) в сравнение с внос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика