Оценяват уменията на хиляди работници у нас

4097
Оценяват уменията на хиляди работници у нас
С оценката на компетенциите, ще бъдат разработени стандарти за ключовите длъжности

Хиляди работници и служители от 10 ключови за България браншове ще бъдат оценявани за професионални компетенции през 2012 г.

За първи път бизнесът ще договори и общи стандарти за определени длъжности, предаде ТВ7. Предвижда се оценките да повлияят на заплащането и осигурителните прагове за отделните професии.

Проектът тази година обхваща енергетиката, строителството, търговията, химическата индустрия, добивната промишленост, шивашките предприятия и производството на мляко и млечни продукти.

Бизнесът с два проблема - таксите и електронното правителство

Бизнесът очаква в следващите месеци да се решат два основни проблема - начинът на управление на таксите и електронното правителство. Т...

С оценката на компетенциите, ще бъдат разработени стандарти за ключовите длъжности. Дали обаче това няма да послужи като оправдание за бъдещи съкращения?

Компетентностният профил няма за цел да съкращава и да измерва хората стават или не стават, обясняват специалисти. Той има за задача да следи каква е динамиката в изискванията на професията, на работодателя и на сектора като цяло, за да могат търсещите работа да се усъвършенстват.

От досегашните оценки на работници и служители прави впечатление ниското ниво на уменията за управление на проекти, уменията за презентация и комуникация. Пропуските в способностите ще послужат за корекция в образователните стандарти. Предвижда се след края на проекта да бъде създадена и електронна система, която ще съдържа информация за уменията на работниците и служителите.

Проектът за оценка на компетенциите ще приключи до 2013 година. За това време ще бъдат изработени стандарти за около 500 ключови длъжности в 20 стратегически отрасъла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com