Пак ще има поскъпване на тока

6035
Пак ще има поскъпване на тока

Пак ще има вдигане на тока. Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества. Затова не приемам критиките на Делян Добрев, че ДКЕВР е знаел, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10 % скок още преди четири месеца. Това каза пред bTV председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, предаде БЛИЦ.
“През месец май и юни бяха пуснати допълнителни мощности, тъй като през юли цената рязко пада. До месец април в НЕК зелената добавка беше 3,72 лв., каза Семерджиев. - През април обаче добавката беше оценена на 8 лв., а накрая стана 11,10 лв. Желанието на инвеститорите е било за присъединяване на 12 000 мегавата към електрическата енергия. След предприетите мерки обаче те бяха свити на 4000 мегавата, но най-вероятно те няма да надхвърлят 2000 мегавата.

- Няма забрана за нови зелени електроцентрали, но присъединяването на нови оператори ще бъде невъзможно. Ресурсът вече е раздаден и операторите, които имат капацитет за присъединяване, ще могат да го направят като построят нови мощности. В момента са вкарани скъпите технологии. Цените на слънчевите панели паднаха наполовина затова предварително определената цена от 485 лв. от ВЕИ вече ще започне да регулира цените надолу. Така цените на ВЕИ ще се приближават до средните цени на електроенергия на едро. Всички ТЕЦ-ове трябва да повишават цените заради покриването на въглеродните емисии. Вече обаче е отчетено, че трябва да се купуват емисиите през 2013 г.”

На въпрос дали скокът на цената ще бъде с 20% заради емисиите, Семерджиев каза, че не споделя такива песимистични очаквания.


Някои от ТЕЦ-овете вземат мерки за повишаване на ефективността си. Централите с дългосрочни договори нямат интерес от това, тъй като енергията им се изкупува по определени схеми и имат гарантирана печалба. “ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единственото изключение”, каза Семерджиев.

Сигурен съм, че ще има ново увеличение на тока, каза по Нова телевизия и бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Редактор: Сияна Любомирова

Токът скача шоково от днес, компенсират най-бедните

От първи юли влизат в сила новите цени на тока и газа. Електричеството скача с 13 на сто, а синьото гориво с близо 5 процента, предаде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика