Синдикатите: Новата цена на тока ще надуе инфлацията с 1.8%

4471
Синдикатите: Новата цена на тока ще надуе инфлацията с 1.8%

Да се разшири обхватът на подпомаганите заради скока на цената на тока, и то не само за зимните месеци, ще настояват от КНСБ. Това съобщи във Варна председателят на синдиката Пламен  Димитров. Той поиска да се вдигне и гарантирания минимален доход. 13-процентното увеличение на цената на електричеството ще доведе до повишаване на инфлацията с 1.5-1.8 % до края на годината, предупреди синдикалистът, предаде Стандарт нюз.

Помощи за отопление се дават само в периода от ноември до март. „През останалото време обаче също се консумира ток. Дори да не се ползва отопление, само крушките, хладилниците печките и телевизорите водят до месечно потребление от 252 киловата. Така всяко българско домакинство ще има допълнителен разход най-малко 9 до 10 лв. на месец при това през лятото“, коментира той.

От КНСБ ще настояват и за преразглеждане на обема електроенергия, която определя размера на паричната помощ за отопление. По сега действащата наредба тя е 289,60 лв. за целия зимен сезон и не е актуализирана от 2008-ма година. Синдикатите настояват за незабавна корекция на гарантирания минимален доход на 72 лева. Трябва да има подпомагане и на работещите българи при този удар срещу доходите, като това искане ще бъде отправено към работодателите.

Пламен Димитров припомни исканията на КНСБ в бюджета за 2013 година да бъде заложен 10-процентов скок на заплатите и пенсиите, както и минималната работна заплата да бъде повишена на 330 лв. За това в проектобюджета ще се настоява да се заложат 2 % дефицит, а не 1.3 % както смята правителството.От това ще дойдат 600 млн. лева – половината от необходимите 1.3 млдр. лева  за увеличението с 10%, което едва ли е точно блянът на пенсионери и работещи, каза Димитров.

БСК: Новите енергийни цени задълбочават проблемите в икономиката

За пореден път ставаме свидетели на решения на ДКЕВР, които водят до задълбочаване проблемите в управлението и развитието на енергийн...

Синдикатите ще настояват и за отпускане на 15 млн. лв. за средното образование и увеличение на възнагражденията на началните учители с 15 лв.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика