Стойнев подкрепи таксата от преференциалната цена при изкупуване на енергия от ВЕИ

25802
Стойнев подкрепи таксата от преференциалната цена при изкупуване на енергия от ВЕИ
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев подкрепи въвеждането на такса в размер на 20% от преференциалната цена при задължително изкупуване на електрическа енергия, произведена от вятърна и слънчева енергия на регулирания пазар.

Таксата, която ще бъде удържана от ВЕИ производителите, ще е корпоративно признат данък. Според предварителните разчети, около 150 млн. лв. ще са постъпленията от ставката за държавния бюджет. Те ще се използват и за подпомагане на енергийно бедни домакинства, подчерта Стойнев и допълни, че е необходима конкретна политика за понасяне на цената, която се плаща от всички потребители. „Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за държавния бюджет, това ще е атака срещу българските домакинства, а не срещу правителството. Това е работата на едно социално правителство, което работи за постигане на справедливост", заяви министър  Стойнев.

Стойнев: При вето върху таксата за ВЕИ-тата трябва да има протест пред президентството

Вето на президента Росен Плевнелиев върху текстовете за новата такса от 20% върху приходите на ВЕИ сектора ще е удар срещу българския н...

Българските стопански и битови потребители трябва да имат достъп до енергийни източници на поносима цена, допълни той. По думите му, мярката не е изключение от практиката на страните от Европейския съюз. Реформи в схемите за изкупване на енергия от възобновяеми източници са предприети и в Белгия, Чехия, Гърция, Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство. Министър Стойнев припомни, че Европейската комисия е препоръчала на страните от ЕС да преразгледат политиките си за стимулиране на ВЕИ-сектора. Пример за това е въведеният в Чехия данък върху преференциалните цени от 26% до 28%. Средствата се удържат месечно и постъпват в държавния бюджет. В Гърция също е въведен данък между 25% и 30%, а Франция е намалила с 20% изкупните цени на ВЕИ-енергията. Средната цена за изкупуване на електрическа енергия от фотоволтаици - 238 евро на MWh, е най-висока в България и тя се разпределя върху гражданите, подчерта министър Стойнев. За сравнение, цената в Чехия е 112 евро, в Германия - 132 евро, в Гърция - 173 евро, в Испания - 231 евро. Според министър Стойнев, ВЕИ-производителите трябва да предлагат произведената от тях енергия и на свободния пазар. Той припомни, че вече е заявен интерес от китайски инвеститор, който се отказва от преференциалната цена за изкупуване на произведената от него енергия. „През 2012 г. присъединените мощности от възобновяема енергия се равняват почти на един ядрен реактор", подчерта Стойнев. Той припомни, че при стъпването си в длъжност системата на енергетиката е била дисбалансирана и в държавните предприятия не са извършвани никакви ремонти дейности, тъй като 80% от дивидентите им са прибирани от държавата. По неговите думи, въвеждането на такса от преференциалната цена при изкупуване на енергия от ВЕИ е малка стъпка към постигане на баланс в системата. В момента всички мощности са натоварени, осигурена е работа на миньорите и на служителите на тецовете, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика