Стойнев: Токът може да поевтинее с 5% от 1 юли

6343
Стойнев: Токът може да поевтинее с 5% от 1 юли

Има възможност цената на електроенергията да падне с 5% за крайните потребители от 1 юли, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев на специален брифинг в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Министърът на икономиката и енергетиката говори за нов модел на ценообразуване на електроенергията и поясни, че са работили с експертите денонощно, и моделът за това вече е готов. Официално той утре ще бъде представен и обсъден в ДКЕВР.

Стойнев изброи 7 начина за сваляне цената на тока за потребители, между които: намаляване на студения резерв; да не се изкупува цялата енергия от така наречените заводски централи; да се оптимизира печалбата на дружествата; да се намалят отчетените разходи и признатите загуби; приходите от въглеродни емисии да бъдат използвани за намаляване цената на тока; създаване на възможности за работа на всички централи чрез увеличане на износа.

Ако народните представители гласуват промените в Закона за енергетиката, които ще влязат за разглеждане тази седмица, със сигурност цената на тока ще падне с 5%. Стойнев допълни, че енергията от АЕЦ "Козлодуй" и от ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще влизат в този микс, защото евтината енергия трябва да остане за българския потребител.

Стойнев е убеден, че трябва да има справедливост в това ценообразуване и не може всичко да се стоварва на гърба на българския народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com