Търсят 1 млрд. кубика газ край Свиленград

7539
Търсят 1 млрд. кубика газ край Свиленград

Нефт и природен газ се очаква да бликнат в района на Свиленград. Това обяви при презентацията на метода за проучване на блок Тракия ръководителят на сондажите от „Овергаз“ инж. Димитър Мерачев. Районът, който включва освен землището на община Свиленград и тези на Маджарово, Любимец и Харманли, е с площ - 914 кв.км., предаде БЛИЦ.
”Сондажите ще се правят чрез подаване на сеизмичен сигнал, който прониква в дълбочина в земята и с помощта на сеизмоприемници ще се добива представа за геоложкия строеж”, уточни Мерачев.

Вибрационната или още т.н. импулсна технология, е абсолютно безвредна за околната среда и жителите. „Прогнозите са смели, по аналог на това, което се случи с турската част на т.н. тракийски нефтогазоносен басейн“, коментира ръководителят на проучванията.

Друга индeксация за очакваните находища са изследвания, които са правени в миналото и докладите, с които се разполага в националния геофонд за 4-те сондажа прокарани през 70-те години на миналия век в района на селата Капитан Андреево и Генералово, и Свиленград. „Прогнозните количества са под 1 милиард куб. м., което в глобален мащаб не е много, но за нашата страна е напълно достатъчно“, посочи инж. Мерачев.

По предварителни данни на територията на Свиленград има геоложки запаси от около 3 милиард кубика. ”Цифрата е чисто хипотетична. След сеизмичните проучвания тя може да бъде потвърдена, отхвърлена или повишена“, коментира специалистът.

Сеизмичните проучвания започват от 15 септември. В зависимост от метеорологичните и теренни условия, сондажите ще продължат между 60 и 80 дни, пише haskovo.net.

Проучването съгласно договора, залегнал в предварителната работна програма на компанията, е 2,2 млн. евро за блок Тракия, който е с площ 914 кв.км. за 5 годишния срок на разрешението.

Редактор: Сияна Любомирова

Започва проучване за находища на газ и нефт в Южна България

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com